Poletan efekat fudbala: Rusi očekuju ekonomske benefite od SP-a

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, želi da iskoristi svjetsko prvenstvo u fudbalu kako bi državu prikazao kao globalnu supersilu i kako bi pojačanim prilivom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima privrdne aktivnosti stagniraju
0 komentar(a)
Rusija 2018, Foto: Reuters
Rusija 2018, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 08:38h

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo u fudbalu blago će ojačati ekonomske aktivnosti u Rusiji i na kratki rok podstaći inflaciju, ocijenila je ruska centralna banka.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, želi da iskoristi svjetsko prvenstvo u fudbalu kako bi državu prikazao kao globalnu supersilu i kako bi pojačanim prilivom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima privrdne aktivnosti stagniraju.

Ruska centralna banka je u izjavi dostavljenoj Reutersu navela da je potrošnja na pripreme za svjetsko prvenstvo u fudbalu već pomogla ekonomiji koja je prošle godine ponovo zabilježila rast aktivnosti nakon dvogodišnjeg perioda pada, prenosi SEEbiz.

"Što se tiče drugog i trećeg tromjesečja ove godine, kratkoročni pozitivni uticaj na rusku ekonomiju biće povećanje broja radnih mjesta i jačanje potražnje za potrošačkim proizvodima i uslugama", procjenjuju u centralnoj banci.

Analitičari u Gajdarovom institutu objavili su u januaru da bi svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se od 14. juna do 15. jula održati u 11 ruskih gradova, moglo povećati rast ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom i trećem tromjesečju za do 0,2 odsto na godišnjem nivou.

Iz centralne banke su upozorili da bi turnir mogao rezultirati i rastom potrošačkih cijena.

"Moguće je malo, kratkoročno povećanje cijena pojedine robe i usluga hrane, što će nekolicini kompanija donijeti dobit", poručili su regulatori.

Ruske vlasti već su objavile imena hotela za koje su utvrdile da su podigli cijene uoči fudbalskog prvenstva. U nekima su cijene noćenja povećane čak 51 put.

U centralnoj banci ipak procjenjuju da će inflacija ove godine biti ispod graničnih četiri odsto, dodajući da bi u drugom tromjesečju mogla pasti i na rekordno niskih oko dva odsto.

Bonus video: