EU: Hongkongu omogućiti slobodu da obilježi godišnjicu represije na Tjenanmenu

Prvi put za više od tri decenije, okupljanje 4. juna i bdenje uz svijeće su zabranjeni što je sa više strana osuđeno.

228 pregleda 0 komentar(a)
Tjenanmen, Foto: Shutterstock
Tjenanmen, Foto: Shutterstock

Stanovnici Hongkonga moraju da imaju mogućnost slobodnog obilježavanja godišnjice represije na pekinškom trgu Tjenanmen, izjavila je danas u Briselu portparolka šefa evropske diplomatije Viržini Bati-Henrikson nakon što je policija zabranila okupljanja iz zdravstvenih razloga.

Prvi put za više od tri decenije, okupljanje 4. juna i bdenje uz svijeće su zabranjeni u Hongkongu što je sa više strana osuđeno.

Komemoracija u Hongkongu, jedini takav događaj na teritoriji Kine, "jeste snažan znak da se osnovne slobode i dalje štite", rekla je portparolka Žozepa Borela.

"Primili smo k znanju restrikcije koje su ove godine uvedene u Hongkongu i Makaou iz zdravstvenih razloga", rekla je portparolka, ali je izrazila nadu da će stanovnici Hongkonga i Makaoa, ipak, "slobodno obilježiti ovu godišnjicu kako treba".

Ona je istakla da je "jasna posvećenost punom poštovanju zagarantovanih prava i sloboda sada važnija više nego ikada u svijetlu nedavnih događaja".

"Brutalna represija iz 1989. šokirala je svet. EU ju je osudila i 30 godina kasnije i dalje žali i zahteva pravdu za osobe" ubijene 4. juna 1989. godine kada je Kina poslala tenkove i vojsku na studente koji su tražili reforme, podsetila je Viržini Bati-Henrikson.

Stotine ljudi je tada ubijeno na trgu, a, prema nekim procjenama, bilo je i više od 1.000 mrtvih.

Polemika, izazvana zabranom bdenja u Hongkongu, događa se u jeku tenzija između Pekinga i Zapada zbog dovođenja u pitanje sloboda i autonomije dodjeljene toj bivšoj britanskoj koloniji u okviru takozvane politike "jedna zemlja, dva sistema".

Peking planira da Hongkongu nametne zakon koji kriminalizuje subverziju, secesiju, terorizam i strano mešanje, navodeći da je neophodan u borbi protiv terorizma i separatizma.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da primi skoro tri miliona građana Hongkonga ukoliko Kina donese sporni zakon o nacionalnoj bezbjednosti na toj teritoriji.

Bonus video: