G7 obustavlja naplatu duga najsiromašnijih državama

Obustaviće se zvanične naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja čime će one dobiti mogućnost da finansiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije, navodi se u saopštenju

476 pregleda 0 komentar(a)
Zastave država članica G7, Foto: Shutterstock.com
Zastave država članica G7, Foto: Shutterstock.com

Ministri finansija Grupe sedam (G7) najrazvijenih zemalja svijeta obavezali su se danas da će obustaviti naplatu dugova najsiromašnijh zemalja bar do kraja ove godine, u skladu sa ranijim stavom G20.

"Obavezujemo se da ćemo sprovesti inicijativu za obustavljanje servisiranja dugova koju su odobrili G20 i Pariski klub (15. aprila)", navodi se u saopštenju posle video-konferencije ministara G7 koju čine Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Obustaviće se zvanične naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja čime će one dobiti mogućnost da finansiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije, navodi se u saopštenju.

Ministri su naveli da će nastaviti da unapređuju međunarodni ekonomski odgovor na pandemiju KOVIDA-19, stavljajući naglasak na najsiromašnije i najosetljivije zemlje.

Kriza je "pojačala postojeće osjetljivosti zbog duga u brojnim zemljama s niskim prihodima, čime se naglašava značaj održivosti duga i transparentnosti dugoročnog finansiranja razvoja", piše u saopštenju.

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G20 - industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, odobrili su 15. aprila privremeno obustavljanje servisiranja duga najsiromašnijih zemalja. Oni su se dogovorili o koordinisanom pristupu što je odobrio i Pariski klub, neformalna grupa kreditora iz 19 zemalja. Svi zvanični bilateralni kreditori učestvuju u toj inicijativi i G20 je pozvala privatne kreditore da se pridruže.

Bonus video: