UN kritikovale Kinu i ostale azijske zemlje zbog cenzure tokom pandemije

Bačeleova je navela da je njena kancelarija u Kini dobila informacije o više slučajeva profesionalaca iz zdravstva, sa univerziteta i običnih građana koji su pritvoreni, a u nekim slučajeva optuženi zbog iznošenja mišljenja i ostalih informacija o situaciji vezano za korona virus, ili onih koji su kritikovali odgovor vlade na epidemiju

330 pregleda 0 komentar(a)
Bačele, Foto: AP
Bačele, Foto: AP

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele ocijenila je danas da su Kina i ostale azijske zemlje poput Kambodže i Filipina pooštrile cenzuru od pandemije koronavirusa.

U saopštenju u kojem se detaljno navode primjeri u više zemalja, Bačeleova je navela da je njena kancelarija u Kini dobila informacije o više slučajeva profesionalaca iz zdravstva, sa univerziteta i običnih građana koji su pritvoreni, a u nekim slučajeva optuženi zbog iznošenja mišljenja i ostalih informacija o situaciji vezano za korona virus, ili onih koji su kritikovali odgovor vlade na epidemiju.

Komesarka UN je uznemirena zbog represije slobode izražavanja u Aziji od pojave koronavirusa krajem decembra 2019. u Kini, ističući da je epidemija dovela do "novog pooštravanja cenzure u više zemalja" regiona.

Prema UN, "hapšenja osoba zato što su izrazile neslaganje ili zbog navodnog širenja lažnih informacija u štampi i na društvenim mrežama prijavljena su u Bangladešu, Kambodži, Kini, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Mjanmaru, Nepalu, na Filipinima, Šri Lanki, u Tajland i Vijetnamu".

"U ovim vremenima velike neizvjesnosti, zdravstvenim radnicima, novinarima, zaštitnicima ljudskih prava i široj javnosti mora da bude dozvoljeno da iznose svoje mišljenje o temama od javnog interesa koje su od vitalnog značaja, kao što je upravljanje socio-ekonomskom i zdravstvenom krizom, kao i distribucija materijala za pomoć", istakla je Mišel Bačele.

Visoka komesarka UN za ljudska prava je dodala da "ova kriza ne treba da bude iskorišćena za ućutkivanje protivnika i ograničavanje slobodne razmjene informacija i rasprave", ističući da borba protiv dezinformacija ne treba da se pretvori u cenzuru.

Bonus video: