Sjeverna Koreja traži od Gutereša: Organizovati pravni forum zbog sankcija

U saopštenju sjevernokorejske misije pri UN navodi se da pojačane sankcije, podstaknute SAD i njihovim pristalicama, stvaraju blokadu, narušavaju suverenost zemlje i krše međunarodno pravo, prenosi AP
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, sankcije, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, sankcije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2018. 07:59h

Sjeverna Koreja zatražila od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da organizuje međunarodni forum pravnih eksperata zbog strogih sankcija toj zemlji, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja će tražiti od tih eksperata da ocjenjuju sve jače sankcije Savjeta bezbjednosti UN prema toj zemlji, za koje kažu da ugrožavaju "pravo na postojanje" njihovih građana.

U saopštenju sjevernokorejske misije pri UN navodi se da pojačane sankcije, podstaknute SAD i njihovim pristalicama, stvaraju blokadu, narušavaju suverenost zemlje i krše međunarodno pravo, prenosi AP.

Sjevernokorejska misija je optužila SB UN da se ponaša necivilizovano time što društvo Sjeverne Koreje želi da vrati u istoriju i time što narodu Sjeverne Koreje krši pravo na život i razvoj.

Sjeverna Koreja je od sekretarijata UN tražila organizovanje pravnog foruma pre godinu dana, međutim, zahtjev im je odbijen.

Bonus video: