Vojnici se povlače iz Vašingtona u bazu nakon Esperove izjave da ne podržava Trampov predlog

"Mogućnost korištenja aktivnih oružanih snaga u sprovođenju zakona treba iskoristiti samo u krajnjem slučaju i u najtežim situacijama. Sada nismo ni u jednoj od tih situacija. Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni ", rekao je Esper tokom brifinga u Pentagonu

3346 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: AP
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: AP

Jedinice aktivne vojske koje su dovedene da pomognu tokom građanskih protesta počinju da se vraćaju u svoju matičnu bazu, nakon dvodnevnih mirnijih demonstracija u Vašingtonu, izjavili su danas visoki zvaničnici odbrane za AP.

Zvaničnici su rekli da će se prvo vratiti oko 200 vojnika sa snagama neposrednog reagovanja 82. vazdušno - desantne divizije.

Ostatak aktivne vojske, koji se nalazi u vojnim bazama van grada u sjevernoj Virdžiniji i Merilendu, takođe će biti povučen narednih dana, ako to uslovi dozvole, rekli su zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da daju izjave.

Vojska je bila na raspolaganju ali nije aktivirana u suzbijanju protesta.

Povlačenje vojske dolazi poslije današnje izjave američkog ministra odbrane Marka Espera da trenutni uslovi ne zahtijevaju upotrebu vojnih snaga za sprovođenje zakona za suzbijanje protesta.

Predsjednik Donald Tramp je govorio o mogućnosti da angažuje vojsku da bi ugušio nasilne proteste u nekim američkim gradovima.

Oko 1.300 vojnika iz aktivnih vojnih jedinica raspoređeno je početkom ove nedelje oko Kapitola u Vašingtonu kada su protesti postali nasilni poslije smrti Afroamerikanca Džodža Flojda.

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je danas da ne podržava predlog američkog predsjednika o aktiviranju Zakona o pobuni da bi bili ugušeni masovni protesti koji se u toj zemlji održavaju zbog smrti Džordža Flojda.

"Mogućnost korištenja aktivnih oružanih snaga u sprovođenju zakona treba iskoristiti samo u krajnjem slučaju i u najtežim situacijama. Sada nismo ni u jednoj od tih situacija. Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni ", rekao je Esper tokom brifinga u Pentagonu.

On je ubistvo Džordža Flojda nazvao "užasnim zločinom".

"Policajac mora da odgovara za ubistvo. Tragedija koju smo vidjeli se previše puta ponavlja", zaključio je Esper.

Bonus video: