Vakcina za koronavirus iz Oksforda biće testirana u Brazilu

Vakcina će biti testirana na 2.000 brazilskih volontera koji će već ove nedjelje biti izabrani, naveo je Savezni Univerzitet Sao Paulo, navodi se u saopštenju

2094 pregleda 1 komentar(a)
Brazilci čekaju red na testiranje u Braziliji, Foto: Eraldo Peres/AP
Brazilci čekaju red na testiranje u Braziliji, Foto: Eraldo Peres/AP

Vakcina za Kovid-19 razvijena u Univerzitetu Oksford biće testirana od sredine juna u Brazilu, prvoj zemlji van Velike Britanije koja se uključila u ta testiranja, saopštio je danas brazilski univerzitet izabran da koordiniše probe.

Vakcina će biti testirana na 2.000 brazilskih volontera koji će već ove nedjelje biti izabrani, naveo je Savezni Univerzitet Sao Paulo, navodi se u saopštenju. Testiranje u Brazilu odobrila je agencija za zdravlje Anvisa, a selekcija volontera treba da počne narednih dana u Sao Paulu i Rio de Žaneiru.

Kandidati treba da imaju između 18 i 55 godina, sa jakom vjerovatnoćom da budu zaraženi, kao što su zdravstveni radnici ili ljudi koji rade na održavanju na mestima gde se leče pacijenti od Kovida-19, rekla je za Frans pres zvaničnica univerziteta.

Ona je dodala da će ti testovi biti vrlo značajni zbog toga što je pandemija na uzlaznoj lliniji u Brazilu.

Vakcina treba kasnije da bude testirana i u drugim zemljama.

Rezultati tih testova biće važni za potvrdjivanje vakcine u Velikoj Britaniji predvidjeno krajem godine.

Univerzitet Oksford, čiji projekat delimično finansira britanska vlada, sklopio je partnerstvo sa britanskom farmaceutskom laboratorijom Astra Zeneka za proizvodnju i distribuciju vakcine koja se razvija.

Brazil je druga zemlja na svijetu po broju zaraženih koronavirusom poslije SAD(553.383), a četvrta po broju umrlih, 31.199.

Bonus video: