Picula: Promocija globalističkog pogleda na svijet se poput bumeranga vratila u SAD

"Ovo što se dogodilo s ubistvom Džordža Flojda pred kamerama mobilnih telefona na neki način govori koliko se svijet promijenio zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja je osigurala pristup i razmjenu informacija svima"

3022 pregleda 0 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula je nakon imenovanja na funkciju stalnog izvjestioca za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja će trajati do 2024. godine, komentarisao potresna trenutna zbivanja u toj državi za Jutarnji i Večernji list i Televiziju N1, objavljeno je na njegovom zvaničnom sajtu..

"Evropska unija (EU) je izrazila zgražavanje i nevjericu oko događaja u SAD. Za neku reakciju koja bi bila politički sveobuhvatnija očito će trebati još nešto vremena", istakao je Picula.

On je dodao da su napetosti u SAD jednim dijelom i posljedica promjena na globalnoj sceni, no, priznaje da "nema zemlje koja do određene mjere ne živi diskrepanciju između svog ustavnog poretka i određene političke prakse".

Picula smatra da su posljedice sadašnje američke administracije, insistirajući na unilateralnom pogledu, puno više podijelile Amerikance.

"A promocija jednog globalističkog pogleda na svijet poput bumeranga se vratila u SAD, jer je srednja klasa, a da ne govorim o manjinskim zajednicama, sve više postala gubitnik te tranzicije i to dolazi na naplatu. Ovo što se dogodilo s ubistvom Džordža Flojda pred kamerama mobilnih telefona na neki način govori koliko se svijet promijenio zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja je osigurala pristup i razmjenu informacija svima. Digitalna revolucija koja omogućuje da se snimi jedna takva policijska brutalnost dovodi, u okolnostima jedne opštee frustriranosti, do nezadovoljstva", kazao je Picula.

Poručio je i kako je SAD u šezdesetgodišnjoj istoriji EU bio "važan i koristan medij za transformaciju EU iz jednog političkog eksperimenta u tvrdu političku činjenicu", a to je ujedno bila i prilika da EU ojača svoju stratešku autonomiju.

Picula je priznao kako ostaje pitanje "je li ovo što gledamo u SAD limitirano na trajanje jednog mandata jednog američkog predsjednika ili će to postati nova normala.

"Ako je ovo drugo u pitanju, onda Evropa zaista ima priliku naprosto iskoračiti, krenuti na viši nivo s vlastitom integracijom. Drugo je pitanje ima li za to snage. Pitanje je zapravo kako i na koji način će biti trasirana politika EU prema SAD ovih sljedećih nekoliko mjeseci do američkih izbora. Evropska zajednička i bezbjednosna politika je zapravo najslabija karika Evropske unije", smatra Picula.

Zaključio je da ovdje zaista riječ o nečemu što će umnogome odrediti politički život u SAD, a i globalno, te da za Evropu ne bi bila dobra vijest kad bi Tramp nastavio ovu politiku, "jer svijet u kojem je Amerika postala sama sebi kriterijum ne može biti dobar za EU koji je jedan prvorazredan multilateralni projekat".

Bonus video: