Kineske vlasti: Trampove sankcije protiv Hongkonga nisu u skladu sa pravilima STO

Tramp nije naveo detalje o novim mjerama, jedino je rekao da će ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticati na sve dogovore sa Hongkongom

272 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Rojters
Donald Tramp, Foto: Rojters

Ekonomske sankcije koje su SAD najavile protiv Hongkonga protive se pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO), upozorila je danas kineska vlada.

Američki predsjednik, Donald Tramp, nedavno je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

"Hongkong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka" pod upravu Kine, rekao je Tramp.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine, Gao Feng, izjavio je da je specijalni trgovinski status koji ima Hongkong priznat u svim zemljama članica STO.

"Ako SAD ignorišu osnovne principe međunarodnih odnosa i donose jednostrane mjere u skladu sa svojim nacionalnim zakonima, onda to predstavlja kršenje pravila STO i nije u njihovom interesu", rekao je Gao.

Prema njegovim riječima, zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji Peking želi da uvede u Hongkongu ne ugrožava autonomiju te bivše britanske kolonije. "To neće podrivati legitimne interese stranih investitora", dodao je Gao.

Tramp nije naveo detalje o novim mjerama, jedino je rekao da će ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticati na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namjenom.

Kineski parlament je nedavno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbjednost za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Američke vlasti su prije usvajanja zakona saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime je otvoren put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status koji je Hongkong imao od kada je vraćen pod upravu Kine 1997. godine.

Bonus video: