Premijer izraela uputio oštre kritike

Netanjahu se sukobio sa jevrejskim naseljenicima oko plana za aneksiju djelova Zapadne obale

Vođe jevrejskih naseljenika su odbacili svako priznanje palestinske države kako se predvidja američkim planom i vršili pritisak na Netanjahua da to izmijeni

444 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: ap
Netanjahu, Foto: ap

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao lidere jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali jer potcjenjuju predsjednika SAD Donalda Trampa smatrajući da nije sasvim odgovarajući njegov plan na osnovu koga se omogućava izraelska aneksija djelova te okupirane teritorije.

Uprkos tome što se plan uveliko smatra proizraelskim, lider jevrejskih naseljenika je izrazio zabrinutost da će mnoga jevrejska naselja ostati izlovane enklave što je uočio na mapi teritorija predvidjenih za aneksiju.

Vođe jevrejskih naseljenika su takođe odbacili svako priznanje palestinske države kako se predvidja američkim planom i vršili pritisak na Netanjahua da to izmijeni.

U srijedu je David Elhajani, predsedavajući Saveta Ješa koji predstavlja jevrejske naseljnike izjavio za list Harec da je plan dokazao kako Tramp "nije prijatelj Izraela".

"Predsednik Tramp je veliki prijatelj Izraela. On je predvodio istorijske poteze u korist Izraela. Za žaljenje je da, umesto da se pokaže zahvalnost, postoje oni koji poriču njegovo prijateljstvo", odvratio je Netanjahu.

Predsjednik izraelskog parlamenta Jariv Levin koji učestvuje u primeni plana je otišao čak i dalje i izjavu Elhajanija označio "grubom i neodgovornom".

On je rekao da su lideri jevrejskih naseljenika pokazali nezahvalnsot koja je posebno štetna u vreme "nastojanja da se napreduje u istorijskom procesu uspostavljanja suvereniteta nad delovima Zapadne obale".

Netanjahu je najavio da će anektirati delove Zapadne obale uključujući stratešku dolinu Jordan i desetine jevrejskih naselja u skladu sa Trampovim bliskoistočnim planom.

On je rekao da će aneksija početi u julu.

Na osnovu plana SAD predviđa se da trećina Zapadne obale koju je Izrael osvjio u ratu 1967. bude pod stalnom izraelskom kontrolom, a da Palestinci prošire autonomiju na otatku teritorije.

Palestinci koji teže da osnuju svoju nezvisnu državu na čitavoj toj teritoriji su odbacili plan, rekavši da nepravedno favorizuje Izrael.

Oni su već prekinuli bezbjednosne veze s Izraelom i saopštili da ih više ne obavezuju potpisani sporazumi s tom zemljom.

Danas su najavili da će odbiti da prime novac od poreza koji Izrael prikuplja za njih.

Ti potezi su podstakli zabrinutost od povratka nasilja u slučaju da se plan sprovede.

Plan aneksije su oštro kritikovali neki najbliži saveznici izraela koji kažu da će jednostarno iscrtavanje bliskoistočne mape uništiti sve preostale nade za osnivanje palestinske države i postizanje sporazuma po modelu dvije države

Preporučujemo za Vas