Springstin oštro kritikovao Bijelu kuću zbog "mlakog odgovora" na policijsko nasilje

Sedamdesetogodišnja rok zvezda poručila je da se SAD nalazi "u plamenu i haosu" nakon, kako je rekao, "mlakog i bezosećajnog odgovora" na preminule od Kovid-19 i rasnu nepravdu, objavio je Variety

807 pregleda 0 komentar(a)
Springstin, Foto: Evan Agostini/Invision/AP
Springstin, Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Američki muzičar Brus Springstin je iskoristio priliku u radio emisiji Sirius XM, u kojoj je bio gostujući DJ, kako bi oštro kritikovao odgovor Bijele kuće na policijsko nasilje i pandemiju koronavirusa.

Sedamdesetogodišnja rok zvezda poručila je da se SAD nalazi "u plamenu i haosu" nakon, kako je rekao, "mlakog i bezosećajnog odgovora" na preminule od Kovid-19 i rasnu nepravdu, objavio je Variety, prenosi agencija Hina.

Springstin, čiji su poznati hitovi "Born To Run" i "Dancing In The Dark", započeo je emisiju svojom protestnom pesmom "American Skin (41 Shots)."

Pjesma govori o ubistvu nenaoružanog crnca Amadou Dialoa, kojeg su usmrtila četiri bijela policajca s 41 metkom.

Springstin je u srijedu tu pjesmu posvetio Džordžu Flojdu, nenaoružanom Afroamerikancu koji je preminuo prošle nedjelje prilikom nasilnog policijskog privođenja, a čija je smrt bila okidač za proteste.

"Ova pjesma traje skoro osam minuta. Toliko je umirao Flojd dok je policajac držao koleno na njegovom vratu", kazao je Springstin.

On je pustio i protestne pjesme drugih autora, poput "Strange Fruit" Bii Holidej, "This Is America" Čajldiš Gambina i "Burnin 'and Lootin'" Boba Marlija.

Takođe je pročitao delove govora aktiviste za prava Afroamerikanaca Martina Lutera Kinga, napisanog u zatvoru u Alabami nakon protesta 1963. godine.

"Iskonski grijeh ropstva ostaje neriješeno pitanje američkog društva", kazao je Springstin. Taj teret postaje teži sa svakom novom generacijom. Od ove nasilne, haotične sedmice na američkim ulicama nema kraja na vidiku", dodao je.

Bonus video: