Snage u Tripoliju objavile da je opsada završena, grad je odbranjen

"U ovim istorijskim trenucima objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobođene", rekao je Mohamed Gnonom, portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedistva, čije sedište je u Tripoiliju

400 pregleda 0 komentar(a)
Snage u Tripoliju, Foto: BETAPHOTO
Snage u Tripoliju, Foto: BETAPHOTO

Snage povezane sa međunarodno priznatom vladom u Libiji saopštile su danas da su povratile kontrolu nad svim tačkama ulaza u Tripoli posle oslobađanja aerodroma i proglasile da je opsada grada od strane rivalskih trupa koja je trajala više od godinu dana završena.

Ova objava označava još jedan poraz Libijskih arapskih oružanih snaga koje predvodi komandant Kalifa Haftar i koje drže istok zemlje. Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine.

"U ovim istorijskim trenucima objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobođene", rekao je Mohamed Gnonom, portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedistva, čije sedište je u Tripoiliju.

Od 2015. godine Libija je podijeljena između dvije vlasti - jedne na istoku, druge na zapadu zemlje. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju Ujedinjene Nacije (UN).

Aerodrom u Tripoliju je zatvoren od 2014. posle teških borbi u kojima je veliki dio infrastrukture uništen. Letovi su bili premješteni na aerodrom Mitiga, ali i on je zatvaran nekoliko puta protekle godine zbog artiljerijske vatre Haftarovih snaga.

UN su ove nedelje objavile da su se zaraćene strane u Libiji dogovorile da nastave pregovore o prekidu vatre.

Poslednjih mjeseci, snage vijerne vladi u Tripoliju, koje podržavaju Turska, Italija i Katar, povratile su neke ključne gradove oko glavnog grada. Međutim Haftarove snage koje podržavaju Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uzvratile su napadima iz vazduha.

Bonus video: