sredinom marta mu je dozvoljeno da izađe iz zatvora, ali da ne napušta zemlju

Američki vojni veteran oslobođen u Iranu, posle dvije godine ide kući

Vajt je uhapšen u Iranu u julu 2018., a u martu 2019. osuđen na deset godina zatvora zbog vrijeđanja vrhovnog vođe Alija Hamneija i širenja ličnih slika preko društvenih mreža

221 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Vajt, Foto: BETAPHOTO
Majkl Vajt, Foto: BETAPHOTO

Bivši američki marinac Majkl Vajt koji je bio zatvoren u Iranu gotovo dvije godine oslobođen je i na putu je kući na avionu švajcarske vlade, rekli su danas američki zvaničnici.

Specijalni izaslanik SAD za Iran, Brajan Huk odletio je u Cirih sa ljekarom da se sastane sa oslobođenim zatvorenikom Majklom Vajtom i da ga doprati nazad u SAD, rekli su zvaničnici, prenosi agencija AP.

Prethodno je njegova majka Džioana Vajt javila da je njen sin oslobođen i da je njen košmar sada završen. Ona je rekla da su ga u Iranu kao taoca 683 dana držali Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, prenosi agencija Frans pres.

Vajt je uhapšen u Iranu u julu 2018. On je u martu 2019. osuđen na deset godina zatvora zbog vrijeđanja vrhovnog vođe Alija Hamneija i širenja ličnih slika preko društvenih mreža, naveo je njegov advokat.

Njegovo oslobađanje dio je dogovora koji uključuje oslobađanje iransko-američkog ljekara kome je bilo suđeno u SAD za izdaju i posle više mjeseci tihih pregovora oko zatvorenika navodi agencija AP.

Bivši guverner američke države Novi Meksiko Bil Ričardson potvrdio je preko Tvitera da je Majkl Vajt na putu za SAD iz Irana.

Uprkos rasprostranjenim spekulacijama Vajtovo oslobađanje nije povezano sa deportacijom iranskog naučnika Sajrusa Asgarija iz SAD u Iran ove nedjelje, naveli su zvaničnici. Vajtovo oslobađanje povezano je sa drugim dogovorom oko zatvorenika, a detalji će kasnije danas biti objavljeni. Vajtu je sredinom marta dozvoljeno da izađe iz zatvora iz zdravstvenih i humanitarnih razloga ali pod uslovom da ne napušta zemlju, i bio je povjeren ambasadi Švajcarske u Teheranu koja predstavlja američke interese u Iranu. Vašington je stalno tražio da on bude oslobođen.