snage povezane sa međunarodno priznatom vladom

Snage u Tripoliju proglasile da je završena opsada, odbranile glavni grad Libije

Ova objava označava još jedan poraz Libijskih arapskih oružanih snaga koje predvodi komandant Kalifa Haftar i koje drže istok zemlje. Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji

1538 pregleda 0 komentar(a)
Snage u Tripoliju povezane sa međunarodno priznatom vladom, Foto: AP
Snage u Tripoliju povezane sa međunarodno priznatom vladom, Foto: AP

Snage povezane sa međunarodno priznatom vladom u Libiji saopštile su danas da su povratile kontrolu nad svim tačkama ulaza u Tripoli poslije oslobađanja aerodroma i proglasile da je opsada grada od strane rivalskih trupa koja je trajala više od godinu dana završena.

Ova objava označava još jedan poraz Libijskih arapskih oružanih snaga koje predvodi komandant Kalifa Haftar i koje drže istok zemlje. Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine.

"U ovim istorijskim trenucima objavljujemo da su sve gradske granice Tripolija oslobođene", rekao je Mohamed Gnonom, portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedistva, čije sjedište je u Tripoiliju.

Od 2015. godine Libija je podijeljena između dijve vlasti - jedne na istoku, druge na zapadu zemlje. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN.

Aerodrom u Tripoliju je zatvoren od 2014. poslije teških borbi u kojima je veliki dio infrastrukture uništen. Letovi su bili premješteni na aerodrom Mitiga, ali i on je zatvaran nekoliko puta protekle godine zbog artiljerijske vatre Haftarovih snaga.

UN su ove nedjelje objavile da su se zaraćene strane u Libiji dogovorile da nastave pregovore o prekidu vatre.

Posljednjih mjeseci, snage vjerne vladi u Tripoliju, koje podržavaju Turska, Italija i Katar, povratile su neke ključne gradove oko glavnog grada. Međutim Haftarove snage koje podržavaju Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uzvratile su napadima iz vazduha.

Šef libijske vlade u Tripoliju riješen da povrati kontrolu nad cijelom državom

Fajez al Saradž
Fajez al Saradžfoto: AP

Šef libijske vlade koju priznaju UN Fajez al Saradž, rekao je danas tokom posjete Ankari da je "riješen" da povrati kontrolu nad cijelom Libijom poslije niza pobjeda nad snagama svog rivala koji drži istok zemlje, komandanta Kalife Haftara.

"Naša borba se nastavlja i riješeni smo da pobijedimo neprijatelja, uspostavimo državnu kontrolu nad cijelom našom zemljom i uništimo sve koji ugrožavaju izgradnju građanske, demokratske i moderne države," rekao je Saradž poslije susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji mu pruža podršku.

Sastanak Erdogana i Saradža održava se neposredno poslije objave Saradžove Vlade nacionalnog jedinstva, čije sjedište je u Tripoliju, da su cio Tripoli i njegova okolina vraćeni pod kontrolu njihovih snaga, što je veliki poraz za Haftarove snage.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Iako su UN objavile u srijedu da će se nastaviti pregovori između libijskih zaraćenih snaga, Saradž je ukazao da odbija da sjedne za pregovarački sto sa "ratnim zločincem (Haftarom) zato što on nikad nije partner u političkom procesu". Pregovori dvije strane u prekidu su više od tri mjeseca.

Erdogan je osudio zemlje koje podržavaju komandanta Haftara, ali ih nije imenovao. Haftara podržavaju Rusija, Francuska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Istorija će suditi onima koji su, podržavajući pučistu Haftara, ubacili Libiju u krvoproliće i suze", rekao je turski predsjednik.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su povratile kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od Vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN.

Ankara i libijska Vlada nacionalnog jedinstva pojačali su saradnju od kada je u novembru potpisan sporazum o vojnoj saradnji koji obuhvata sporni dogovor o pomorskoj saradnji kojim se proširuju pomorske granice Turske.

Libija je u haosu od pada režima Muamara Gadafija 2011. godine a sukob se protekle godine pojačao sa sve većim uplitanjem stranih sila. Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska Vladu nacionalnog jedinstva.