ejad halak

Ubistvo autističnog Palestinca izazvalo proteste i poređenje sa smrću Džordža Flojda

"Nisu me slušali. Nisu željeli da me slušaju", rekla je učiteljica ubijenog Palestinca i dodala da su u mladića ispaljena tri metka, pa je pao na zemlju, moleći je da mu pomogne i onda uspio da pobjegne i da se sakrije na mjestu gdje se nalazi kanta za smeće. Policajci su ga slijedili i nastavljajući da ispaljuje metke - ubili ga

4702 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa protesta u Palestini, Foto: Emrah Gurel/AP
Detalj sa protesta u Palestini, Foto: Emrah Gurel/AP

Rano u prošlu subotu 32-godišnjeg Palestinca, oboljelog od autizma, saterali su u ćošak izraelski policajci poslije potjere u Starom gradu u Jerusalimu pucali i ubili ga, verujući da nosi oružje pošto se nije povinovao naredbi da stane.

Ubistvo mladog Palestinca Ejada Halaka koji je išao u školu za osobe sa posebnim potrebama upoređuje se sa smrću Džordža Flojda u SAD i izazvalo je čitav niz malih demonstracija protiv nasilja policije koje prevazilaze jevrejsko arapske podjele.

Takvi gestovi, međutim, ne mogu da utješe porodicu ubijenog Ejada koja se ne nada da će policajci koji su ga ubili biti kažnjeni.

Šta se tačno desilo u subotu ujutru ostalo je nejasno.

Porodica kaže da je Ejad noseći bedž koji ga identifikuje kao osobu sa posebnim potrebama izašao iz kuće i i uputio se u obližnju školu.

Policija je rekla da su policajci u Starom gradu primijetili muškarca kako nosi "sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj".

On se nije povinovao pozivima da stane i policija je rekla da je otvorila vatru i "neutralisala" ga poslije potjere.

Ejadova učiteljica koja ga je pratila na posljednjem putu do škole izjavila je za izraelski TV Kanal 13 da je više puta viknula policajcima da je on osoba sa posebnim potrebama i pokušala da zaustavi pucnjavu.

"Nisu me slušali. Nisu željeli da me slušaju", rekla je ona i dodala da su u mladića ispaljena tri metka, pa je pao na zemlju, moleći je da mu pomogne i onda uspio da pobjegne i da se sakrije na mjestu gdje se nalazi kanta za smeće. Policajci su ga slijedili i ubili ga.

Najmanje pet rupa od metaka ostalo je u obližnjem zidu.

Roditelji ubijenog su odmah pohitali na mjesto ubistva, ali im nije dozvoljeno da ga vide.

Policajci su kasnije došli u njihovu kuću, psovali ih i tražili oružje, a porodica je naknadno rekla da ništa nije nađeno.

Izraelsko Ministarstvo pravde je saopštilo da su dva policajca stavljena u kućni pritvor, ali drugi detalji nisu objelodanjeni niti je objavljen snimak bezbjednosne kamere, a otac žrtve Kiri Halak nije ništa čuo od istražitelja.

Širom Izraela međutim ubistvo Halaka nije zaboravljeno uprkos pažnji svijeta usmjerenoj na nerede u SAD.

Desetine ljudi, uglavnom izraelskih Jevreja, marširalo je u subotu uveče kroz centar Jerusalima da osudi ubistvo. Demonstracija je tokom nedjelje bilo i u arapskim gradovima.

Inspirisani protestom u SAD demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: "Crni životu su važni" i "Palestinski životi su važni" i pokazivali fotografije Flojda i Halaka.

Velike demonstracije zbog ubistva Palestinca planiraju se u subotu u Tel Avivu.

"Ima li nečeg usamljenijeg od autistične osobe koja se pokriva i trese u strahu u šupi za đubre ne shvatajući šta se dešava i zašto, dok policajci prazne šaržer metaka u njega. Blagi Bože oni su ga pogubili. Da se to desilo mom sinu bilo bi mi teško da i dalje da živim", napisao je kolumnista Hareca Rogel Alfer, otac odraslog autističnog djeteta.

Ejad Halak volio je da gleda crtane filmove, da se lijepo oblači i sanjao je o tome da se oženi jednog dana, a omiljena aktivnost bila mu je šetnja do škole gdje je dobrovljno radio u kuhinji spremajući obroke za učenike sa posebnim potrebama.

Dve nedelje pre njegovog ubistva ubijen je mentalno oboljeli Arapin ispred izraelske bolnice pošto je napao čuvara.

Za Palestince sa okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima ti slučajevi odražavaju uvjerenje da su pripadnici izraelskih snaga laki na obaraču kada se suoče s osumnjičenim Arapima.