POVEĆANJE NAPETOSTI IZMEĐU TRAMPA I TVITERA

Tviter blokirao Trampov video snimak o protestima u SAD

Prošlog mjeseca Tviter je upozorio korisnike na potrebu provjere činjenica u dva tvita s Trampovog naloga 

1394 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Tviter je, zbog autorskih prava, blokirao komemorativni video-snimak koji je postavio tim predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, o Afroamerikancu Džordžu Flojdu, čije je nedavno policijsko ubistvo izazvalo talas nemira u SAD i proteste u svijetu.

Taj potez kompanije Tviter povećao je napetost u njenim odnosima s predsjednikom SAD koji je jedan od njenih najpopularnijih korisnika, s najviše pratilaca.

Kompanija je na video koji je postavio Trampov tim stavila oznaku "Ovaj video je onemogućen na zahtjev vlasnika autorskih prava".

Video s fotografijama ubijenog Džordža Flojda, i dalje je na Jutjub kanalu Trampa. Traje skoro četiri minuta i sadrži fotografije i video-zapise mirnih protesta i policajaca koji grle demonstrante, pomiješane s prizorima zapaljenih zgrada i vandalizma, uz nježnu klavirsku muziku i Trampov govor. 

"Na osnovu naših pravila o autorskim pravima odgovaramo na validne žalbe zbog kršenja autorskih prava koje nam je poslao vlasnik autorskih prava ili ovlašćeni predstavnici", navedeno je u saopštenju Tvitera.

Prošlog mjeseca Tviter je upozorio korisnike na potrebu provjere činjenica u dva tvita s Trampovog naloga u kojima se glasanje poštom naziva prevarom i predviđaju problemi na predsjedničkim izborima u SAD u novembru.

Prošle godine je Tviter, takođe zbog autorskih prava, uklonio Trampovu poruku koja je sadržala muzički video-klip izmijenjen tako da napada bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena.  

Preporučujemo za Vas