CBS: Tramp tražio 10.000 vojnika da uguše proteste

Ministar obrane Mark Esper i general Mark Majli nisu udovoljili zahtjevu Bijele kuće, rekao je visoki zvaničnik CBS-u u subotu

2199 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: AP Photo
Tramp, Foto: AP Photo

Bijela kuća je još početkom prošle sedmice željela da na ulice Vašingtona i ostalih američkih gradova rasporedi oko 10.000 aktivnih vojnika da bi prekinula proteste, ali je taj zahtjev odbačen, prenio je CBS.

Ministar obrane Mark Esper i general Mark Majli nisu udovoljili zahtjevu Bijele kuće, rekao je visoki zvaničnik CBS-u u subotu.

Kako navodi CNN, Esper je navodno premjestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Vašington, ali tamo je već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde pa je vojska, s obzirom na to da nije bilo potrebe za njenim dodatnim angažovanjem, postupno počela da se povlači u četvrtak veče.

Bijela kuća nije komentarisala taj izvještaj.

Majli je, kako navode obaviješteni izvori, imao jak osjećaj da još nije pređen prag, opisan kao 'teža okolnost', koji bi predsjedniku legalno omogućio da u pomoć pozove vojsku, prenosi Indeks.

Nakon nasilja koje je izbilo u Vašingtonu, Majli je u više navrata kontaktirao s demokratskim predstavnicima Kongresa, kao i s Nensi Pelosi.

Iako pojedinosti njihovog razgovora s demokratama nisu poznate, Majli je u ponedjeljak veče vodio napet razgovor s predsjednikom Trampom, uvjeravajući ga da, uprkos predsjednikovim prijetnjama, učešće aktivnih vojnih snaga u smirivanju nereda u Vašingtonu nije neophodno.

Bijela kuća je potvrdila da podržava Espera, ali ova bi ga odluka mogla koštati položaja, piše Indeks.

Kongres je nezvanično kritikovao obojicu zbog šetnje s predsjednikom do crkve svetog Ivana, a po izvoru bliskom vojsci, Esper i Majli jako žale što su sebi dopustili takav potez.

Esper je i ranije govorio kako nastoji da se drži podalje od politike, ali da mu to uvijek ne uspijeva, dok Majli još nije objasnio zajedničku šetnju s predsjednikom.

Bonus video: