Nije se izvinio: Netanjahu rekao da je ubistvo Palestinca sa autizmom tragedija

"Osoba sa posebnim potrebama sa autizmom osumnjičena je da je terorista, sada znamo nepravedno. Svi dijelimo žalost porodice", kazao je izraelski premijer

637 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP Photo
Netanjahu, Foto: AP Photo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu označio je danas kao tragediju ubistvo nenaoružanog Palestinca na koga su pucali izraelski policajci, ali se nije izvinio za taj incident.

To je prva Netanjahuova izjava otkako je policija 30. maja u Starom gradu u Jerusalimu ubila 32-godišnjeg Ejada Halaka.

Izraelski granični policajci su jurili palestinskog mladića sa autizmom pošto se nije povinovao naredbama da stane, vjerujući da u ruci nosi pištolj.

Pucali su na njega kada je pokušao da se sakrije pored kante za đubre, očigledno pogrešno procijenivši da je napadač.

Incident je upoređen sa smrću Džordža Flojda u SAD i podstakao niz malih demonstracija protiv policijskog nasilja uperenog protiv Palestinaca.

Sa protesta
Sa protestafoto: AP Photo

Neki izraelski političari išli su da izraze saučešće ožalošćenoj porodici ubijenog.

Na sjednici Vlade Izraela prošle nedjelje, odmah poslije ubistva, izraelski ministar odbrane Beni Ganc, koji je takođe takozvani alternativni premijer na osnovu koalicionog sporazuma o podjeli vlasti sa Netanjahuom, se izvinio za incident.

Netanjahu koji je sjedio pored njega tada nije ništa pomenuo.

"Ono što se desilo sa porodicom Halak, sa Ejadom Halakom, je tragedija. Osoba sa posebnim potrebama sa autizmom osumnjičena je da je terorista, sada znamo nepravedno. Svi dijelimo žalost porodice", rekao je danas Netanjahu, dodavši da čeka policijsku istragu događaja, ali se za razliku od Ganca nije izvinio.

Izraelsko Ministarstvo pravde je reklo da su dva policajca stavljena u kućni pritvor, ali nije objelodanilo više detalja.

Policija je rekla da su policajci u Starom gradu primijetili da jedan čovjek "nosi sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj".

Pošto sumnjiva osoba nije uslišila pozive da stane, policija je otvorila vatru i kako je navedeno "neutralisala" ju je, poslije potjere u osjetljivom području, poprištu ranijih napada.

Dogodilo se to dvije nedjelje pošto je ispred izraelske bolnice ubijen jedan Arapin koji je napao čuvara.

Na snimku bezbjednosne kamere vidi se kako je taj Arapin, koji je navodno bio mentalno obolio, ležao na zemlji kada je pogođen mecima više puta.

Za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i članove izraelske arapske manjine ti slučajevi odražavaju činjenicu da izraelske snage lako potežu obarač kada su suočene s osumnjičenim Arapima.

Smrt Halaka odjeknula je širom Izraela i njegove fotografije nošene su sinoć na demonstracijama u Tel Avivu protiv planirane aneksije djelova okupirane Zapadne obale.

Ispod slike je pisalo "Ovako izgleda okupacija".

Inspirisani protestima u SAD demosntranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Palestinski životi su važni" i fotografije Halaka uz fotografije Flojda.

U posljednjim godinama palestinski napadači koji nemaju jasne veze s ekstremističkim organizacijama često su napadali Izraelce nožem, oružjem i pokušavali da ih pregaze vozilima.

Palestinske i izraelske organizacije za ljudska prava već dugo optužuju izraelske bezbjednosne snage da koriste preteranu silu u pojedinim slučejavima, ubijajući osumnjičene napadače koji su mogli biti uhapšeni ili koristeći pretjeranu silu kada im životi nisu u opasnosti.

Bonus video: