Foks njuz se izvinio zbog grafikona koji povezuje rast dionica sa rasizmom

Grafikon je izazvao ogorčenje u trenutku kada se širom Amerike održavaju masovni protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti koja je rezultirala smrću Afroamerikanca Džordža Flojda

214 pregleda 0 komentar(a)
Bret Bajer, Foto: AP Photo
Bret Bajer, Foto: AP Photo

Američka televizija Foks njuz javno se juče izvinila jer su u petak veče objavili grafikon koji ukazuje na povezanost porasta vrijednosti dionica na berzama sa rasističkim nasiljem nad Afroamerikancima.

Grafikon prikazan u sklopu programa "Posebni izvještaj s Bretom Bajerom", ukazuje na porast vrijednosti dionica na berzama koji je uslijedio nakon nekoliko sličnih događaja.

Jedan od njih je ubistvo Džordža Flojda 25. maja, drugi je ubistvo Martina Lutera Kinga 4. aprila 1968. godine, treći je oslobađajuća presuda iz 1992. godine za četvoricu bijelih policajaca koji su 1991. godine ubili Afroamerikanca Rodnija Kinga, a četvrti je smrt 17-godišnjeg Majkla Brauna kojega je 2014. ubio bijeli policajac, prenosi Hina.

Foks: Izvinjavamo se zbog neosjetljivosti i problem shvatamo ozbiljno

Ostale su medijske kuće, među kojima i časopis Forčun (Fortune), uočile da finansijska tržišta imaju tendenciju oporavka nakon razdoblja socijalnih nemira.

"Podaci upotrijebljeni u 'Posebnom izvještaju s Bretom Bajerom' na Foks njuzu, kojima su se htjela ilustrovati kretanja na finansijskim tržištima nakon istorijskih socijalnih nemira, nisu nikada smjeli biti emitovati u TV programu bez cjelovitog konteksta", saopštila je u subotu ta kablovska televizija.

"Izvinjavamo se zbog neosjetljivosti i problem shvatamo ozbiljno", napisao je na Tviteru Bret Bajer.

Grafikon je izazvao ogorčenje u trenutku kada se širom Amerike održavaju masovni protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti koja je rezultirala smrću Afroamerikanca Džordža Flojda.

"Ovaj grafikon jasno pokazuje da Foks njuz uopšte ne zanimaju životi crnaca", komentarisao je na Tviteru političar, aktivista, pastor i tamnoputi kongremen iz Ilinoja Bobi Raš, koji u Kongresu djeluje više od dvije decenije.

Bonus video: