"IZA SVIH PROBLEMA NA BLISKOM ISTOKU ONI STOJE"

Matis: Izrael ima apsolutno pravo da se brani od Irana

Matis je objasnio da vidi Iran kao najproblematičnijeg igrača u regionu, prenijeli su izraelski mediji
2 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Beta-AP
Džejms Matis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.02.2018. 11:22h

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da Izrael ima "apsolutno pravo da se brani" suočen sa prijetnjama Iranaca na sjevernoj granici.

"Interesantno je da svuda gdje nailazimo na probleme na Bliskom istoku, nailazite na istu stvar iza toga. Da li je to u Jemenu ili Bejrutu ili u Siriji, u Iraku, uvijek ćete naći Iran umiješan," rekao je on sinoć novinarima pred polazak u posjetu Evropi, govoreći o najnovijoj eskalaciji napetosti između Izraela i Irana.

Matis je objasnio da vidi Iran kao najproblematičnijeg igrača u regionu, prenijeli su izraelski mediji.

"Ako ste u Bahreinu i policija tamo nađe eksploziv i nešto slično, jasno je da je iz Irana, ako sakupljate djelove u Saudijskoj Arabiji iranskih raketa, ako imate eksplozivne čamce, čamce na daljinsku kontrolu u Crvenom moru, možete vidjeti da Iran ili proizvodi sredstva za borbu ili zapravo vodi borbu,u nekim slučajevima", rekao je Matis.

On je naveo da SAD nijesu uopšte bilo vojno umiješane u neprijateljstva između Sirije i Izraela u subotu.

"Izrael ima apsolutno pravo da se brani. Oni ne moraju da čekuju da njihovi građani umiru pod napadom prije nego što se zapravo pozabave problemom", zaključio je američki ministar.

Izraelski mediji ističu da je Matis prvi visoki američki zvaničnik koji je direktno govorio o sukobu koji tokom vikenda, kada je Izrael izveo niz vazdušnih udara na sirijske i iranske mete u Siriji nakon obaranja iranske bespilotne letjelice koja se ubacila u izraelski vazdušni prostor. Sirija je odgovorila jakom protivavionskom vatrom u kojoj je oboren jedan izraelski borbeni avion.

Do sada je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa izdala više pisanih saopštenja i u svima, bilo da su iz Bele kuće, Pentagona ili Stejt departmenta, podržan je Izrael, a Iran kritikovan. Državni sekretar SAD Reks Tilerson uputio je sličnu poruku u telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u subotu uveče.

Preporučujemo za Vas