Brukner umiješan u nestanak još dvoje djece

Njemački istražitelji povezuju osumnjičenog u slučaju Medlin Meken sa slučajem nestalog dječaka prije 24 godine

962 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2020. 12:20h

Otac šestogodišnjeg dječaka koji je nestao tokom odmora u Portugalu prije skoro 24 godine kaže da mu dramatični razvoj događaja u slučaju Medlin Meken pruža nadu da će konačno saznati šta se dogodilo sa njegovim sinom.

Andreas Hase je, kako piše „Gardijan“, kazao da ga je jedan njemački istražitelj pozvao u petak kako bi mu potvrdio da ponovo otvaraju slučaj nestanka njegovog sina, Renea, nakon što su identifikovali osumnjičenog za nestanak trogodišnje Medlin 2007. godine.

To je drugi nerazjašnjeni slučaj nestanka djeteta koji je posljednjih dana povezan sa slučajem Medlin Meken i osumnjičenim kojeg su njemački mediji identifikovali kao Kristijana Bruknera.

Njemački istražitelji vjeruju da je ovaj 43-godišnji pedofil takođe umiješan u nestanak Inge Gehricke, koja je imala pet godina kada je nestala iz šume u regionu Saksonije Anhalt u Njemačkoj 2. maja 2015. godine. „Policija me nije kontaktirala skoro 20 godina“, kazao je Hase za njemačke medije. „Rekli su mi da će sada temeljnije pogledati slučaj mog sina“. Policija mu je, kako navodi „Gardijan“ kazala da „možda postoji veza“ između nestanka Renea i Medlin.

Njemački tužioci su prošlog utorka saopštili da vjeruju da je Medlin mrtva, mada nijesu iznijeli detalje kako bi potkrijepili tu tvrdnju. Dok otkriće osumnjičenog daje novi zamah slučaju, jedan dugogodišnji aspekat potrage za Medlin ponovo se rasplamsao pošto su razne policijske službe opet počele da se međusobno optužuju za navodne propuste. Naime, prema pisanju „Gardijana“ u Njemačkoj tvrde da je policija identifikovala Bruknera kao ključnog osumnjičenog prije sedam godina, ali da su vlasti ignorisale taj izvještaj.

Prema pisanju njemačkog magazina „Špigl“ policija je u sjeverozapadnom gradu Braunšvigu dobila dojavu o Brukneru 2013. godine i poslala je njemačkoj Saveznoj kancelariji za krivične istrage, gdje su odlučili da to ignorišu „na zaprepaštenje lokalnih istražitelja“. Postoje izvještaji o novim nesuglasicama između britanskih detektiva i portugalske policije, čija je početna istraga o nestanku Medlin žestoko kritikovana, piše „Gardijan“.

Portugalski detektivi su optuženi da su identifikovali njemačkog pedofila kao osumnjičenog 2007. godine, ali da su ga „isključili“. U subotu, portugalska policija je saopštila da su proslijedili njegovo ime britanskim vlastima 2012. godine kada su oni preuzeli slučaj. U Njemačkoj, istražitelji ponovo otvaraju istragu o tome kako je Rene nestao bez traga 21. juna 1996. godine iz portugalskog odmarališta koje se nalazi oko 40 kilometara od Praja de Luza, gdje je Medlin nestala 11 godina kasnije iz hotelske sobe.

Hase nije bio sa sinom u vrijeme kada je nestao. „Bio sam na odmoru sa njim nedjelju dana ranije“, kazao je on za njemačke medije. „Onda je Rene otišao sa njegovom majkom i njenim partnerom u Portugal“. Njih troje su otišli u restoran te večeri kada je nestao, nakon čega su željeli da prošetaju na plaži. Rene je otišao naprijed i skinuo košulju i pantalone jer je želio da ode u vodu. Majka i njen partner su ga izgubili iz vida i on poslije toga više nije viđen.

Hase kaže da se od tada navikao na činjenicu da se njegov sin, koji bi sada imao 30 godina, udavio iako dokazi o tome nikada nijesu nađeni. „On je zapravo bio veoma pažljivo dijete. Nikada ne bi ušao sam u Atlantik“, kazao je Hase.

Njemački mediji su izvještavali o Reneovom nestanku, ali za razliku od Medlin, taj slučaj je javnost brzo zaboravila. Posljednji kontakt roditelja sa policijom je bio oko četiri godine nakon Reneovog nestanka. Hase se sada nada da će konačno saznati istinu o njegovom sinu. „Nažalost nemamo čak ni grob“, kazao je on.

U Braunšvigu, gdje je osumnjičeni Brukner živio, istražitelji pričaju o svojim naporima da prate čovjeka sa istorijom zlostavljanja djece i silovanja. Jedan istražitelj je kazao za lokalne novine da su on i njegove kolege pratile Bruknera u gradu, vjerujući da je „opasan seksualni zločinac“ i da predstavlja prijetnju po javnost

Publicitet u slučaju Mekejn prijetio da „proguta” roditelje

Teško da postoji slučaj nestale osobe koji je izazvao toliki publicitet kao slučaj Medlin Mekejn. Mediji su objavljivali njenu fotografiju na naslovnim stranicama i u udarnim terminima, slavne ličnosti su se uključile u potragu, a čak je papa blagoslovio njenu sliku.

U jednom trenutku publicitet je prijetio da proguta njene roditelje koji su se našli u ulozi osumnjičenih i na meti spekulacija britanskih tabloida koji su između ostalog objavljivali da je Medlin umrla od prekomjerne doze sedativa koju su joj dali roditelji.

Nakon što nijesu nađeni dokazi koji bi potkrijepili bilo koju od teorija, mediji su izgubili interesovanje.

Sada djeluje moguće da je odgovor nađen u Njemačkoj - rješenje zločina i oslobađanje sumnji roditelje Kejt i Džeralda. Oni sada samo mogu da čekaju kako bi saznali da li će njihov očaj, strah i nadu zamijenitit tužna izvjesnost. Mekenovi više ne izlaze pred kamere, a preko Skotland jarda su poručili da konačno žele da saznaju šta se dogodilo sa njihovim djetetom kako bi mogli da pronađu mir.

Bonus video: