Stoltenberg upozorio na uspon Kine

Stoltenberg je juče kazao da je pandemija kovida-19 „pojačala postojeće tenzije i trendove kada je u pitanju naša bezbjednost”, a da uspon Kine kao države koja je na drugom mjestu u svijetu po ulaganju u vojsku zahtijeva „globalniji pristup” članica NATO-a

4395 pregleda 5 komentar(a)
U stalnom kontaktu sa SAD: Stoltenberg -, Foto: AP Photo
U stalnom kontaktu sa SAD: Stoltenberg -, Foto: AP Photo

Šef NATO-a upozorio je juče da uspon Kine „suštinski pomjera globalnu ravnotežu moći” i pozvao je države koje razmišljaju na sličan način da se pridruže vojnoj alijansi i ustanu protiv „nasilja i zastrašivanja” u svjetskim zbivanjima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kako prenosi „Fajnenšl tajmsa”, insistira da Peking „nije novi neprijatelj” dok pokušava da ublaži tenzije unutar Alijanse nakon izvještaja da SAD planiraju da povuku skoro 10 000 vojnika stacioniranih u Njemačkoj.

Stoltenberg je juče kazao da je pandemija kovida-19 „pojačala postojeće tenzije i trendove kada je u pitanju naša bezbjednost”, a da uspon Kine kao države koja je na drugom mjestu u svijetu po ulaganju u vojsku zahtijeva „globalniji pristup” članica NATO-a.

„Uspon Kine suštinski pomijera globalnu ravnotežu moći, pojačavajući trku za ekonomskom i tehnološkom dominacijom, kao i prijetnje otvorenim društvima i individualnim slobodama”, kazao je Stoltenberg.

Njegovi komentari pokazuju kako se Kina penje na agendi Alijanse, a iznio ih je u trenutku kada predsjednik SAD Donald Tramp - koji je kritikovao evropske NATO saveznike jer ne ulažu više u vojsku - traži međunarodnu podršku za oštriji pristup kineskim tehnološkim kompanijama kao što je Huavej.

„Približavaju nam se u sajberspejsu, vidimo ih na Arktiku, u Africi, investiraju u našu ključnu infrastrukturu”, kazao je Stoltenberg govoreći o Kini na događaju koji je organizovao Atlantski savez i njemački Maršal fond. „Sve više sarađuju sa Rusijom, a to ima bezbjednosne posljedice za NATO saveznike”, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je da odbio da komentariše izveštaje o planu smanjenja američkih vojnih snaga stacioniranih u Njemačkoj rekavši da je riječ o spekulacijama. „Ono što mogu da kažem je da smo stalno u konsultacijama sa SAD i drugim saveznicima o položaju i prisustvu njihovih snaga u Evropi”, rekao je Stoltenberg. On je zatim na Tviteru objavio da je razgovarao sa predsednikom Trampom o važnosti „očuvanja snage NATO”.

Bonus video: