odbio da iznese pojednosti prijedloga upućenog trampu

Palestinski premijer: Ako Izrael anektira Zapadnu obalu, proglasićemo državu

Očekuje se da Izrael započne proces aneksije 1. jula

1650 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Palestinski premijer, Muhamed Štajeh, najavio je danas da će Palestinci jednostrano proglasiti državu, zasnovanu na granicama prije rata 1967. godine, ako Izrael anektira djelove Zapadne obale.

Štajeh je na konferenciji za novinare u Ramali ocijenio da će Izrael ozbiljno prekršiti sve sporazume sa Palestinskom upravom ako pokrene aneksiju, označivši je "egzistencijlnom prijetnjom" za Palestince, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinska strana je predložila demilitarizovanu palestinsku državu na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, uz zamjenu teritorija s Izraelom, kao protivponudu bliskoistočnom planu predsjednika SAD, Donalda Trampa, navodi Asošiejted pres.

Palestinski premijer je odbio da iznese pojednosti tog prijedloga na četiri i po strane.

Rekao je da je palestinski stav o glavnim pitanjima dobro poznat i da je taj plan ovih dana podnijet takozvanoj četvorki bliskoistočnih posrednika koju čine UN, SAD, Evropska unija i Rusija.

Trampova administracija je kritikovala Palestince što su odbili njen plan. Smatra se da taj plan drži stranu Izraelu u njegovom višedecenijskom sukobu s Palestincima.

Palestinci kažu da su njihovi zahtjevi zasnovani na međunarodnom pravu i rezolucijama UN.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, je obećao da će anektirati velike djelove Zapadne obale u skladu sa Trampovim planom kojim se predviđa da Palestinci dobiju ograničenu državnost na preostalim djelovima te teritorije, ako ispune dugu listu uslova.

Očekuje se da Izrael započne proces aneksije 1. jula.

Danas je takođe nagoviješteno da zbog mogućnosti aneksije Palestinska uprava razmatra velika smanjenja budžeta u javnom sektoru i smanjenje civilnih službi.

"Mi nismo nihilisti, ni budale, i ne želimo haos. Mi smo pragmatičari. Ne želimo da stvari dostignu tačku s koje nema povratka. Aneksija znači da nema povratka u odnosima s Izraelom", rekao je za "Njujork tajms" Husein al Šeik, pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, zadužen za odnose s Izraelom.

Palestinski lideri se navodno nadaju da će svi ti koraci podsjetiti Izrael da će zbog kolapsa Palestinske uprave koji izaziva biti odgovoran za milione ljudi.

"Ili će oni odustati od aneksije i stvari će se vratiti gdje su bile, ili će ostvariti aneksiju i vratiti se na to da bude okupaciona sila čitave Zapadne obale", rekao je Al Šeik, upozorivši da će aneksija pretvoriti Palestinsku upravu u civilno tijelo odgovorno za škole, bolnice i policijske stanice.

On je najavio da neće prihvatiti ulogu pružanja usluga jer ne radi u opštini, ni u dobrotovornom društvu, i da bi izraelski potez značio dramatično smanjenje za finansiranje druge palestinske teritorije, pojasa Gaze, kojoj Palestinska uprava svakog mjeseca obezbeđuje novac za plate i druge troškove.

"Kažem Izraelcima, ako se ova situacija nastavi: 'Vi ćete preuzeti punu odgovornost kao okupaciona sila' ", rekao je palestinski zvaničnik.

Osvrćući se na nedavne Abasove pretnje da će prekinuti bezbjednosnu saradnju s Izraelom zbog plana aneksije, Al Šeik je rekao da će snage bezbjednosti Palestinske uprave nastaviti da se bore protiv terorizma, ali same.

Netanjahu je najavio da će u julu anektirati sva jevrejska naselja i dolinu Jordan na Zapadnoj obali.

Palestinci namjeravaju da na čitavoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, osnuju svoju nezavisnu državu.