Iran obilježava godišnjicu Islamske revolucije

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je na jedinstvo iranskog naroda, od pripadnika tvrde struje koja podržava teokratsku vladu do reformista koji zahtijevaju promjenu
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2018. 16:09h

Stotine hiljada Iranaca izašle su na ulice kako bi obilježile 39. godišnjicu Islamske revolucije, nekoliko nedjelja poslije antivladinih protesta širom zemlje.

Demonstranti su danas palili američke i izraelske zastave i slike predsjednika SAD Donalda Trampa, čije je odbijanje da još jednom potvrdi nukleari sporazum Teherana i velikih sila razljutilo Irance.

Takvo ponašanje je uobičajeno tokom obilježavanja godišnjice Revolucije iz 1979. godine, kada je s vlasti zbačen iranski šah Mohamad Reza Pahlavi koji je imao podršku SAD. Od tada traje period neprijateljstva Irana i zapadnih zemalja, čiji početak je obilježio napad na Ambasadu SAD u Teheranu i potonja 14-mjesečna talačka kriza.

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je na jedinstvo iranskog naroda, od pripadnika tvrde struje koja podržava teokratsku vladu do reformista koji zahtijevaju promjenu.

"Kada se desila Revolucija, izbacili smo iz revolucionarnog voza neke koje nije trebalo. Danas moramo da ih pustimo da se ponovo ukrcaju na voz", rekao je Rohani velikoj masi na centralnom teheranskom trgu Azadi.

On nije posebno imenovao građane koji su skrajnuti posle Revolucije, a poznato je da su islamisti oko tadašnjeg lidera zemlje ajatolaha Ruholaha Homeinija sprovodili čistke liberala, komunista i drugih. Iran je 2009. godine stavio lidere Zelenog pokreta u kućni pritvor, koji važi i danas uprkos Rohanijevom obećanju da će ih osloboditi.

Rohani je u govoru obećao više prilika za zaposlenje i bolje ekonomske uslove u bliskoj budućnosti, dok su desetine pristalica tvrde struje uzvikivale "smrt lažovima, smrt pobunjenicima!"

Antivladini protesti u Iranu izbili su pred Novu godinu i prvobitno su bili fokusirani na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, ali su se brzo raširili i prerasli u protivljenje teokratskoj vladi.

Galerija

Bonus video: