odbio da kaže kako će Njemačka i Evropa na to odgovoriti

Njemački ministar spoljnih poslova u Jerusalimu kritikovao plan aneksije Zapadne obale

Hajko Mas je u posjetu Jerusalimu, svoju prvu van Evrope od početka pandemije, doputovao nekoliko nedjelja prije nego što Izrael namjerava da uspostavi svoj suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali u skladu s kontroverznim bliskoistočnim planom američkog predsjednika Donalda Trampa

1466 pregleda 0 komentar(a)
Njemački ministar spoljnih poslova u posjeti Jerusalimu, Foto: Oded Balilty/AP
Njemački ministar spoljnih poslova u posjeti Jerusalimu, Foto: Oded Balilty/AP

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas upozorio je danas Izrael da će plan o aneksiji djelova Zapadne obale predstavljati kršenje međunarodnog prava, ali je odbio da kaže kako će Njemačka i Evropa na to odgovoriti.

Mas je u posjetu Jerusalimu, svoju prvu van Evrope od početka pandemije, doputovao nekoliko nedjelja prije nego što Izrael namjerava da uspostavi svoj suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali u skladu s kontroverznim bliskoistočnim planom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Na konferenciji za novinare on je rekao da Njemačka i Evropska unija teže dijalogu s Izraelom, ali da EU smatra aneksiju nespojivom s međunarodnim pravom, te da je cilj njegove posjete da sazna više o planovima nove izraelske vlade.

Mas je takođe rekao da ne vjeruje u "vođenje politike prijetnjama".

Planove o aneksiji oštro su kritikovali i drugi saveznici Izraela, a Njemačka kaže da će jednostrano crtanje mape Bliskog istoka uništiti preostale nade za osnivanje palestinske države i postizanje rješenja izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države.

Njemačka će od jula predsjedavati Savjetom Evropske unije i Savjetom bezbjednosti UN.

Planom SAD predviđa se da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane trećina Zapadne obale koju je ta zemlja okupirala 1967. godine, a da Palestinci dobiju proširenu autonomiju na ostatku te teritorije.

Palestinci, međutim, teže da na čitavoj Zapadnoj obali osnuju svoju državu koja bi obuhvatila pojas Gaze, a istočni Jerusalim bi bio glavni grad.

Palestinski lideri su u potpunosti odbacili Trampov plan koji uveliko favorizuje Izrael.

Prije njemačkog ministra ključne arapske zemlje, uključujući Egipat i Jordan, jedine dvije arapske države koje su sklopile mirovne sporazume s Izraelom, su kritikovale plan aneksije, a kritikovala ga je i Saudijska Arabija koji održava tajne veze s Izraelom.

Organizacija Islamske saradnje u kojoj je 57 zemalja održala je danas virtuelni sastanak i osudila izraelski plan.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fajsal bin Farhan je plan nazvao "ozbiljnom eskalacijom koja preti šansama za obnovu mirovnog procesa" i apelovao na sve muslimanske lidere da zauzmu jedinstven stav protiv onoga što je nazvao izraelskom agresijom.

EU je takođe jasno rekla da se protivi aneksiji i smatra je nelegalnom po međunarodnom pravu, ali za sada diplomate nastoje da prenesu izraelskim zvaničnicima poruku da će jednostrana aneksija imati negativne posljedice po odnose i nisu nagovijestili kako će taj blok zemalja odgovoriti.

"Jasno sam rekao da Vlada Njemačke i njene kolege u EU veoma brinu da aneksija može da dovede do toga da rješenje (po modelu) dvije države više ne bude održivo i da smo na pogrešnom putu. Vrijeme je za diplomatiju i dijalog", rekao je Mas.

Njegov izraelski kolega Gabi Aškenazi, bivši šef izraelske vojske, ocijenio je da Trampov plan predstavlja šansu i da će se sprovoditi odgovorno i u dijalogu sa susjedima, pomenuvši Jordan pored ostalih.

"Još uvijek vjerujemo da je rješenje dvije države kroz pregovore pravi put i da će aneksija to rješenje učiniti vjerovatnijim", rekao je Aškenazi.

Mas se takođe sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netnajahuom i ministrom odbrane Benijem Gancom.

Netanjahuov kabinet je saopštio da je premijer rekao Masu da "je potrebno da svaki realističan plan prizna realnost jevrejskih naselja na terenu i da ne gaji iluziju iskorijenjavanja ljudi iz njihovih domova".

Poslije posjete Izraelu Mas je otputovao u susjedni Jordan na sastanak sa jordanskim kolegom i telefonsku konferenciju sa palestinskim liderima.