Njemački, jordanski i palestinski zvaničnici: Sprečavanje aneksije Zapadne obale je prioritet

Izrael planira da anektira 30 procenata Zapadne obale u skladu sa bliskostočnim mirovnim planom SAD predstavljenim u januaru

516 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka, Jordan i Palestinska uprava su u zajedničkom saopštenju ocijenili da je sprečavanje izraelske aneksije djelova okupirane Zapadne obale od izuzetne važnosti.

Zajedničko saopštenje je izdato u srijedu uveče poslije razgovora njemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, palestinskog premijera Muhameda Štajeha i šefa jordanske diplomatije Ajmana Safadija održanog putem video konferencije na kraju Masove posjete Jordanu.

"Njemački ministar spoljnih poslova je potvrdio da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i da je sada prioritet da se ona spriječi", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su zvaničnici potvrdili da je potrebno da budući pregovori za postizanje sporazuma o konačnom statusu budu zasnovani na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijma UN.

Oni su takođe istakli čvrstu posvećenost rješenju sukoba po modelu dvije države i diskutovali o dovođenju Izraelaca i Palestinca za pregovarački sto.

Mas i Safadi su najavili da će ponuditi pomoć u pregovaračkom procesu.

Njemački ministar je prethodno diskustovao o aneksiji i mogućim posljedicima u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem i ministrom odbrane Benijem Gancom, navode izraelski mediji.

Mas je sa palestinskim premijerom uspostavio kontakt tokom video konferencije jer ga je Izrael zbog propisa o karantinu, uvedenih usred pandemije koronavirusa, spriječio da posjeti Zapadnu obalu.

Šef njemačke diplomatije je ranije u srijedu upozorio Netanjahua da bi se mogle uvesti sankcije protiv Izraela i zvanično priznati palestinska država ako Izrael ostvari nameru da počne aneksiju Zapadne obale 1. jula, navodi list Harec.

Na sastanku sa izraelskim zvaničnicima Mas je rekao da Njemačka ne želi osvetu, već da druge zemlje vrše pritisak na EU da ide u tom pravcu.

Mas je naglasio da jednostrana aneksija krši međunarodno pravo i odluke UN i da je teško da Njemačka podrži taj potez.

On je to rekao u vrijeme kada je parlament Belgije počeo da poziva vladu u posljednjim nedjeljama da prizna palestinsku državu u odgovoru na aneksiju Izraela.

Izrael planira da anektira 30 procenata Zapadne obale u skladu sa bliskostočnim mirovnim planom SAD predstavljenim u januaru.

Palestinci koji planiraju da osnuju svoju državu na čitavoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom su taj plan u potpunosti odbacili.

Bonus video: