vlada kritikovana zbog načina upravljanja teškom krizom

Asad smijenio premijera usred ozbiljne ekonomske krize

Na njegovo mjesto postavljen je ministar za vodene resurse Husein Arnus koji će voditi vladu do parlamentarnih izbora predviđenih 19. jula

238 pregleda 0 komentar(a)
Asad, Foto: BETAPHOTO
Asad, Foto: BETAPHOTO

Sirijski predsjednik Bašar al Asad otpustio je danas premijera Imada Kamisa u vrijeme kada se zemlja suočava sa ozbiljnom ekonomskom krizom, saopštilo je sirijsko predsjedništvo.

Predsjednik Asad izdao je ukaz kojim se premijer Imad Mohamed Dib Kamis oslobađa svojih funkcija, navodi se u saopštenju.

Na njegovo mjesto postavljen je ministar za vodene resurse Husein Arnus koji će voditi vladu do parlamentarnih izbora predviđenih 19. jula.

Pedesetosmogodišnji Kamis imenovan je za premijera u junu 2016. godine, a prije toga je bio ministar za energetiku.

Otpušten je u trenutku kada se njegova vlada kritikuje zbog načina upravljanja teškom ekonomskom krizom, obilježenom jakim padom vrijednosti sirijske funte.

Sirijska funta bilježi najgori pad od početka rata 2011. godine što je dovelo do eksplozije inflacije i zatvaranja trgovina kao i do sada neviđenih demonstracija u oblastima pod kontrolom vlade.

Ako je sadašnji kurs 700 sirijskih funti za dolar, na paralelnom deviznom tržištu domaća valuta nedavno se mijenjala po kursu od 3.000 funti za dolar. Prije početka rata u Siriji 2011. dolar je vrijedeo 48 funti po fiksnom kursu centralne banke.

Stručnjaci kažu da se gubitak vrijednosti domaće valute objašnjava američkim sankcijama koje treba da stupe na snagu sredinom juna.

Kriza je pojačana mjerama restrikcija uvedenim zbog koronavirusa, ali takođe ekonomskim potopom susjednog Libana pogođenim nestašicom dolara. Prema navodima stručnjaka, Liban je Siriji i njenim poslovnim ljudima pružao pristup dolarima, ključnim za privredu i njen uvoz.