Šef vojske se izvinio što je bio uz Trampa tokom obilaska oštećene crkve

Događaj od 1. juna stvorio je "percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku", kazao je general Majli

6719 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Esper i Majli, Foto: AP Photo
Tramp, Esper i Majli, Foto: AP Photo

Načelnik glavnog štaba američke vojske, Mark Majli, kazao je da je pogriješio što je hodao uz predsjednika Donalda Trampa do crkve koju su oštetili demonstranti i pred kojom se Tramp slikao s Biblijom u ruci.

Događaj od 1. juna stvorio je "percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku", kazao je general Majli u videu emitovanom na virtuelnoj svečanosti dodjele diploma vojnog National Defense univerziteta.

"Nije trebalo da budem tamo. Moje prisustvo u tom trenutku i u tom okruženju stvorilo je percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku", rekao je Majli.

"Za oficira u uniformi je to bila greška iz koje sam izvukao pouku i toplo se nadam da svi iz nje možemo naučiti", dodao je on.

Tramp ispred crkve 1. juna
Tramp ispred crkve 1. junafoto: AP Photo

Tramp je prošetao do crkve u blizini Bijele kuće nakon što su snage bezbjednosti rastjerale demonstrante kako bi on mogao proći, podsjeća Hina.

Uz Trampa je hodao general Majli u vojnoj uniformi, što su kritičari protumačili kao znak da podržava Trampov plan da se na demonstrante pošalje vojska.

Uz predsjednika je tada koračao i ministar obrane Mark Esper, ali on nije kazao da je pogriješio, nego je sugerisao kako je mislio da do crkve idu iz drugog razloga, odnosno da će procijeniti štetu.

Visoki zvaničnici rekli su američkim medijima da je Tramp nakon toga vikao na Espera.

Bonus video: