Osudili nesposobnost vlasti

FOTO Na Kopakabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa

Deset redova rupa iskopano je u pijesku ispred legendarnog hotela "Kopakabana Palas".Ispred svake postavljen je crni krst s brazillskom zastavicom.

5786 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Kopakabani u Rio de Ženeiru u četvrtak kao simbolički podsjetnik na hiljade Brazilaca koji su umrli od koronavirusa, ali i da osude ono što nazivaju "nesposobnošću" vlasti u nošenju s pandemijom, prenosi Hina.

Deset redova rupa iskopano je u pijesku ispred legendarnog hotela "Kopakabana Palas". Ispred svake postavljen je crni krst s brazilskom zastavicom.

Ovo je protest protiv niza grešaka koje čini savezna vlada u nošenju s humanitarnom krizom u Brazilu", na Twitteru je rekla nevladina organizacija Rio de Paz, osnovana s ciljem borbe protiv nasilja u gradu.

Vizuelni efekt podsjeća na slike s raznih mjesta u svijetu gdje je koronavirus izazvao ubrzano kopanje svježih grobova - posebno u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila.

"Ovdje smo reprodukovali, u simulaciji razglednice iz Rija, ono što vidimo na našim grobljima. Ovdje smo da zahtijevamo promjenu ponašanja predsjednika države, koji mora razumjeti da se naša nacija suočava s najtežim trenutkom u svojoj istoriji. Ova pandemija pogoršala je društvene nepravde i nesposobnost javnih institucija", AFP-u je rekao Antonio Karlos Kosta, predsjednik NVO Rio de Paza.

Desničarski predsjednik Žair Bolsonaro je umanjivao razmjeru pandemije, nazvavši covid-19 gripom.

Dok se Bolsonaro zalaže za pokretanje ekonomske aktivnosti, virus se nastavlja širiti u zemlji gdje je umrlo gotovo 40 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 800 hiljada, u populaciji od 210 miliona.