Tviter ugasio više od 170.000 kineskih naloga zbog širenja lažnih vijesti

Sa naloga je "tvitovano" i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbjeglom u Sjedinjene Države, Guo Venguiu, koji vodi kampanju iz Njujorka protiv kineskog predsjednika

154 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Društvena mreža Tviter ugasila je 173.750 naloga za koje kaže da su povezani sa kineskom vladom i plasirali su lažne informacije u njenu korist, a zvanični Peking negirao je optužbe i ocijenio da bi ta kompanija trebalo da ugasi naloge koji kompromituju Kinu.

Američka kompanija je ugasila 23.750 naloga koji su objavljivali poruke u prilog vlade i još 150.000 naloga koji su retvitovali te poruke i na taj način još više širili njihov uticaj.

Nalozi su korišćeni za manipulaciju, plasiranjem poruka pretežno na kineskom jeziku, u kojima se hvali odgovor Kine na pandemiju koronavirusa i "lažnih priča" u vezi pro-demokratskih protesta u Hong Kongu, objavila je ta kompanija.

Sa naloga je "tvitovano" i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbjeglom u Sjedinjene Države, Guo Venguiu, koji vodi kampanju iz Njujorka protiv kineskog predsjednika i lidera Komunističke partije Si Djinpinga i njegove administracije.

Većina naloga nije imalo pratioce i nisu uspjeli da privuku mnogo pažnje. Nalozi su ugašeni u skladu sa Tviterovim pravilima manipulacije, koja zabranjuju vještačko širenje i suzbijanje informacija.

Tviter i druge društvene mreže poput Fejsbuka i Ju Tjuba su zabranjeni u Kini.

Zvanični Peking je negirao optužbe.

"Nema baš nikakve naznake da se kineski odgovor na epidemiju može izjednačiti sa dezinformacijama", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing, na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekla je da ne razumije i ne zna razloge zbog kojih je Tviter ugasio naloge.

"Ako Tviter želi da napravi razliku, trebalo bi da ugasi one naloge sa kojih se organizovano i koordinisano napada i diskredituje Kina", rekla je ona i dodala da je Kina "najveća žrtva lažnih informacija".

Tviter je takođe ugasio više od 1.000 naloga povezanih sa ruskim veb sajtovima koji učestvuju u državnoj političkoj propagandi na ruskom jeziku, kao i 7.340 lažnih naloga koji se koriste za "navijanje" u korist vladajuće stranke u Turskoj.

Bonus video: