"ODGOVORIĆEMO NA POVREDU SUVERENITETA"

Netanjahu poručio Putinu i Tilersonu: Izrael će se braniti od napada iz Sirije

Izraelski premijer je takođe rekao da ta zemlja teži miru, ali da će nastavti da se brani protiv svakog napada ili pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji "ili bilo gdje drugdje"
3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2018. 19:51h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je jasno rekao predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da će se Izrael braniti protiv svakog pokušaja da se povrijedi suverenitet te zemlje.

"Naša politika je jasna: Izrael će se braniti protiv svake agresije i svakog pokušaja da se povrijedi njegov suverenitet", rekao je Netanjahu, dodavši: "Iran je danas to pokušao. Povrijedio je naš suverenitet i infiltrirao svoj dron u izraelski vazdušni prostor iz Sirije".

Izraelska vojska je saopštila jutros da je oborila iranski dron i da je napala iranske instalacije u Siriji odakle je ispaljen.

Sirijska vazdušna odbrana ispalila je rakete koje su pogodile izraelski borbeni avion F-16, što je navelo pilote da iskoče. Nakon što je avion pao na sjever Izraela, izraelske vazduhoplovne snage izvele su "najveći i najznačajniji napad" na Siriju od 1982. godine, kako je rekao jedan izraelski general.

Netanjahu je rekao da je razgovorao i sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom koji ovog vikenda kreće na turneju po Bliskom istoku, prenijeli su izraelski mediji.

"Izrael smatra Iran i njegovog domaćina Siriju odgovornim za današnju agresiju. Mi ćemo nastaviti da radimo sve što je potrebno da zaštitimo naš suverenitet i bezbjednost", naveo je Netanjahu u saopštenju objavljenom na engleskom.

On je takođe rekao da Izrael teži miru, ali da će nastavti da se brani protiv svakog napada ili pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji "ili bilo gdje drugdje".

Pentagon je danas rekao da SAD u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani protiv prijetnje svojoj teritoriji i svom narodu.

Rusija je ranije izrazila zabrinutost za najnovije događaje u Siriji i pozvala strane da se uzdrže i izbjegnu eskalaciju.

Preporučujemo za Vas