Demonstranti u Sijetlu zauzeli nekoliko blokova, Tramp poručio da su teroristi

"Mi smo vrlo energičan grad. tražimo pravdu. Predvodimo promjene i i nikome nećemo dozvoliti da nas odvrati od posla koji mora da se obavi. Zahtijevati da se kao društvo ponašamo bolje i obezbijedimo istinsku jednakost zajednica nije terorizam. To je patriotizam", rekla je Dženi Darkan, gradonačelnica Sijetla

3837 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Sijetl, Foto: AP Photo
Sijetl, Foto: AP Photo

Protesti u Americi zbog ubistva Džordža Flojda i dalje se nastavljaju, a najnapetije je u Sijetlu, gdje su demonstranti zauzeli nekoliko gradskih blokova i proglasili je "zonom bez policije".

Američkom predsjedniku Donaldu Trampu se to nimalo ne sviđa, piše BBC. Demonstranti su oblast bez policije u Sijetlu nazvali Čez, što je skraćenica za Autonomnu zonu Kapitol hil. Tamo se sada okuplja više stotina ljudi, koji drže govore, čitaju poeziju, organizuju filmske večeri.

Tramp je u međuvremenu za građane u Čezu rekao da su "domaći teroristi".

"Gradonačelnica Sijetla nam se ruga na nivou kakav naša zemlja nikada pre nije vidjela. Vratite ovag grad u SAD. Preuzmite kontrolu nad vašim gradom odmah. Ako vi to ne uradite, ja ću", napisao je Tramp na Tviteru.

U tom dijelu grada je prethodno bilo žestokih sukoba demonstranata i policije, u kojima su korišćeni molotovljevi kokteli i suzavci.

Gradonačelnica Sijetla poručila je Trampu da se "vrati u svoj bunker", aludirajući na događaj kada je Tajna služba američkog predsednika sklonila u siguran bunker ispod Bijele kuće.

"Mi smo vrlo energičan grad. tražimo pravdu. Predvodimo promjene i i nikome nećemo dozvoliti da nas odvrati od posla koji mora da se obavi. Zahtijevati da se kao društvo ponašamo bolje i obezbijedimo istinsku jednakost zajednica nije terorizam. To je patriotizam", rekla je Dženi Darkan, gradonačelnica Sijetla.

Lokalni mediji prenose da je u Čezu festivalska atmosfera. Kisjela voda, grickalice, krema za zaštitu od sunca i sredstvo za dezinfekciju ruku dostupni su svima. Iako demonstranti navode da nemaju vođe, primijećeni su naoružani volonteri koji na određenim mestima ljudima traže ličnu kartu na uvid kako bi ušli u Čez, javlja BBC.

"Ovo ovde je narodna komuna. Ništa agresivno ili nasilno. Nismo izašli zbog toga. Svi želimo jednakost i pravdu", poručila je Ruks, jedna od žena koja je demonstrirala u Sijetlu.

Ali neki privatnici kažu za CNN, bez kamere da su zabrinuti zbog pobune i eventualne reakcije policije.

Demonstranti izlaze na ulice širom zemlje zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda kojeg je ubio policajac bijelac u Mineapolisu 25. maja. Vlasti u Sijetlu odbacuju medijske izvještaje da ljevičarski aktivisti stoje iza uspostavljene autonomne zone.

Bonus video: