Afričke zemlje traže od Savjeta UN za ljudska prava raspravu o rasizmu

U pismu se traži da debata bude održana naredne nedjelje tokom nastavka 43. zasijedanja Savjeta UN za ljudska prava prekinutog u martu zbog pandemije koronavirusa

149 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Mineapolisu blizu mjesta gdje je Flojd ubijen, Foto: AP Photo
Protest u Mineapolisu blizu mjesta gdje je Flojd ubijen, Foto: AP Photo

Afričke zemlje pozvale su Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava da hitno organizuju raspravu o rasizmu i policijskom nasilju, poslije smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i talasa protesta u svijetu.

Afrička grupa koju čine 54 zemlje uputile su u petak pismo Savjetu UN za ljudska u kojem traže "hitnu raspravu o aktuelnom kršenju ljudskih prava na osnovu rasima, kao i o policiskom nasilju prema osobama afričkog porijekla i nasilju prema mirnim protestima".

Pismo je u ime Afričke grupe Savjetu UN za ljudska prava predao ambasador Burkine Faso Dijedone Dezire Suguri.

"Tragična dešavanja 25. maja u Mineapolisu u SAD su dovela do smrti Džordža Flojda i izazvala proteste širom svijeta protiv nepravde i brutalnosti prema osobama afričkog porijekla koja se sa tim suočavaju svakodnevno u mnogim područjima u svijetu", navodi se u pismu i dodaje da nažalost Flojdova smrt "nije izolovani slučaj".

U pismu se traži da debata bude održana naredne nedjelje tokom nastavka 43. zasijedanja Savjeta UN za ljudska prava prekinutog u martu zbog pandemije koronavirusa.

Flojdova i porodice drugih žrtava policijskog nasilja, kao i više od 600 nevladinih organizacija nedavno je zatražilo od Savjeta UN za ljudska prava da hitno raspravljaju o problemu rasizma i nekažnjivosti policije u SAD.

Bonus video: