Rusija naložila protjerivanje dvojice čeških dipomata

Ranije ovog mjeseca, Vlada Češke je naredila dvojici ruskih diplomata da napuste zemlju

512 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naložilo je danas dvojici čeških diplomata da napuste zemlju kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata u Pragu usljed tenzija nastalih zbog razlika u prošlosti.

Ministarstvo je saopštilo da dvojica diplomata moraju da napuste Rusiju do srijede.

Ranije ovog mjeseca, Vlada Češke je naredila dvojici ruskih diplomata da napuste zemlju, a premijer te zemlje Andrej Babiš izjavio je tom prilikom da je nacionalna obavještajna služba otkrila da je jedan od diplomata širio lažne informacije o ruskom ubici koji je navodno doputovao u Češku kako bi otrovao češke političare.

Zavjera o atentatu pojavila se u aprilu kada je jedan časopis objavio da su češke obavještajne službe posumnjale da je Rus koji je stigao u Prag sa diplomatskim pasošem poslat da ricinom otruje gradonačelnika Praga, Zdenjeka Hriba, i dvojicu načelnika praških okruga.

Moskva je odbacila ove navode kao neosnovane, a ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, ismijevao je tvrdnje objavljene u časopisu, rekavši da ideja da su češke vlasti primijetile Rusa opremljenog ricinom i da su ga pustile da prođe nije imala smisla.

Trojica političara su bila uključena u ranije akcije koje su naljutile Rusiju i nakon širenja informacija o navodnom atentatu dobili su policijsku zaštitu.

Gradonačelnik Praga, Zdenjek Hrib, podržao je promjenu naziva trga u Pragu gdje je Ambasada Rusije, koji se sada, po ruskom opozicionaru ubijenom u Moskvi 2015. godine, zove Trg Borisa Njemcova.

Jedan od načelnika, Ondrej Kolar, je u aprilu naložio demontažu spomenika iz komunističke ere sovjetskom generalu Ivanu Konjevu koji je predvodio Crvenu armiju kada je 1945. godine oslobodila Prag od nacista. Međutim, tu statuu u Češkoj mnogi smatraju simbolom sovjetskog ugnjetavanja.

Treći češki političar, Pavel Novotni je u praškoj opštini čiji je predsjednik, postavio spomenik vojsci sovjetskog generala Andreja Vlasova koja je prebjegla i borila se na strani Njemačke, ali je stranu ponovo promijenila pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u maju 1945. se okrenula protiv Njemaca i učestvovala u oslobađanju Praga.

Bonus video: