SAD: "Trampov lijek" hidroksihlorokin nema efekta protiv koronavirusa

Nakon posljednjih informacija o djelovanju lijeka, FDA je zaključila da on ne ispunjava kriterijume koji uslovaljavaju dozvolu za korištenje u hitnim situacijama, kakva je upravo pandemija koronavirusa

2211 pregleda 49 reakcija 2 komentar(a)
Hidroksiklorokin (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Hidroksiklorokin (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Američka agencija za regulaciju hrane i lijekova (FDA) povukla je dozvolu za korištenje hidroksiklorokina i hlorokina za tretiranje simptoma bolesti Kovid-19, piše CNN.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp često je pohvalno spominjao lijek hidroksihlorokin, a i sam ga je koristio.

Nakon posljednjih informacija o djelovanju lijeka, FDA je zaključila da on ne ispunjava kriterijume koji uslovaljavaju dozvolu za korištenje u hitnim situacijama, kakva je upravo pandemija koronavirusa.

Ukratko, bazirano na posljednjim naučnim saznanjima, hidroksihlorokin i hlorokin nemaju efekta u tretmanu oboljelih od koronavirusa.

Lijekovi se još uvijek mogu kupiti, ali za druga oboljenja.

"Nije više razumno vjerovati da oralna primjena ovih lijekova može biti efikasno u tretiranju bolesti Kovid-19 niti je razumno vjerovati da potencijalna dobra djelovanja nadmašuju potencijalne rizike", rekao je čelni naučnik FDA Denis Hinton.

Zaključio je da od danas, odnosno od ponedjeljka, oralna formulacija hidroksihlorokina i hlorokina više nema dozvolu za korištenje u SAD u slučaju oboljelih od Kovid-19.

FDA-ova dozvola omogućavala je ubrzano dostavljanje ljekova za oboljele od koronavirusa.

Bonus video: