Izrael: Iran i Sirija se igraju s vatrom, platiće visoku cijenu

Portparol je naveo da je bespilotna letjelica koja je oborena bila "u vojnoj misiji" i da su je "poslale i njome upravljale iranske vojne snage"
74 pregleda 5 komentar(a)
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2018. 11:14h

Izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus izjavio je danas da se Iran i Sirija "igraju s vatrom", zaprijetivši da će platiti visoku cijenu jer je iranski dron jutros iz Sirije uletio u vazdušni prostor Izraela.

Izrael međutim ne teži eskalaciji, već je spreman za svaki slučaj nakon pojačanja napetosti.

"Ne težimo eskalacijI, ali smo spremni za razna scenarija i da naplatimo skupo za takve akte", rekao je portparol, prenijela je agencija Frans pres.

U izraelskim udarima ciljane su iranske i sirijske mete nakon što je helikopter oborio dron.

Portparol je naveo da je bespilotna letjelica koja je oborena bila "u vojnoj misiji" i da su je "poslale i njome upravljale iranske vojne snage".

Konrikus je dodao da je u odgovoru na taj incident Izrael uništio iransku poziciju u centralnoj Siriji odakle je dron lansiran.

U izraelskim udarima koji su uslijedili napadnute su još četiri iranske mete i osam sirijskih položaja.

Jedan izraelski avion je pao nakon jake sirijske protivavionske vatre.

Dva pilota su iskočila iz aviona koji je pao na sjeveru Izraela.

To je do sada najveće miješanje Izraela u Siriji od izbijanja građanskog rata u toj zemlji.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua dao je instrukcije da ministri ne daju izjave o događajima na sjevernoj granici, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je sazvao bezbjednosne konsultacije i daje odobrenje za potrebne operacije, a ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman se sastaje sa načelnikom generalštaba i visokim vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima.

Bonus video: