EU pozvala Sjevernu Koreju da obustavi provokacije

"Neprihvatljivo je to što je Sjeverna Koreja uništila kancelariju za veze u Kesongu, pojačala vojnu retoriku i prekinula zvanične veze komunikacije sa Seulom. Treba da budu izbjegnute sve dalje štetne i provokativne mjere", navodi se u saopštenju EU

258 pregleda 1 komentar(a)
Eksplozija kancelarije, Foto: BETAPHOTO
Eksplozija kancelarije, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija (EU) osudila je danas uništavanje međukorejske kancelarije za vezu i pozvala Sjevernu Koreju da obustavi "vojnu retoriku" i "provokativne mjere".

"Neprihvatljivo je to što je Sjeverna Koreja uništila kancelariju za veze u Kesongu, pojačala vojnu retoriku i prekinula zvanične veze komunikacije sa Seulom. Treba da budu izbjegnute sve dalje štetne i provokativne mjere", navodi se u saopštenju EU.

Dodaje se da je od "imperativnog značaj održavanje veza za komunikaciju između dvije Koreje kako bi se izbjegli nesporazumi i pojačalo povjerenje".

Savjet za nacionalnu bezbijednost Južne Koreje saopštio je danas da će snažno odgovoriti ukoliko Pjongjang "nastavi da preduzima mjere koje pogoršavaju situaciju", pošto je Sjeverna Koreja uništila Kancelariju za veze na međusobnoj državnoj granici.

Sjeverna Koreja je ranije saopštila da će prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom jer nije uspjela da spriječi slanje letaka protiv Pjongjanga u Sjevernu Koreju, i da će uništiti međukorejsku kancelariju i preduzeti vojne korake protiv Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je saopštila da se slanjem letaka krši niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, iz 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Bonus video: