premijer velike britanije

Džonson: Izraelska aneksija krši međunarodno pravo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je obećao da će anektirati jevrejska naselja i dolinu Jordan, a to je potez koji bi mogao da pokopa sve preostale nade u održivu palestinsku državu

2839 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Shutterstock
Džonson, Foto: Shutterstock

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će planovi Izraela o aneksiji djelova Zapadne obale "predstavljati kršenje međunarodnog prava".

"Vjerujem da će ono što je predložio Izrael predstavljati kršenje međunarodnog prava. Mi smo se oštro uprotivili. Vjerujemo duboko u rješenje (po modelu) dvije države i dalje ćemo se zalagati za to", odgovorio je Džonson na pitanje u parlamentu o mogućim sankcijama Izraelu zbog jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je obećao da će anektirati jevrejska naselja i dolinu Jordan, a to je potez koji bi mogao da pokopa sve preostale nade u održivu palestinsku državu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i od tada tamo izgradio desetine jevrejskih naselja u kojima sada živi više od 400.000 jevrejskih naseljenika.

Palestinci planiraju da ta teritorija bude centralni dio njihove buduće države, a veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu.

Bliskoistočni plan predsjednika SAD Donalda Tramp predstavljen u januaru koji uveliko favorizuje Izrael, a Palestinci su ga odbacili, omogućava Izraelu da ostvari planove o aneksiji.

Većina međunarodne zajednice se protivi tom potezu.

Danas je takođe kralj Jordana Abdulah Drugi rekao poslanicima SAD da su izraelski planovi o aneksiji "neprihvatljivi" i da će podriti regionalnu stabilnost.

"Svaka jednostrana mjera Izraela da anektira zemlju na Zapadnoj obali je neprihvatljiva i podriva izglede o postizanje mira i stabilnosti u regionu", navedeno je u saopštenju dvora.

Preporučujemo za Vas