jeftin i široko rasprostranjen steroid

SZO: Deksametazon je odlična vijest u borbi protiv koronavirusa

"Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata oboljelih od Kovid-19 koji su na kiseoniku ili vještačkoj ventilaciji", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

4263 pregleda 1 komentar(a)
Deksametazon, Foto: Shutterstock.com
Deksametazon, Foto: Shutterstock.com

Svjetska zdravstvena organizacija pozdravila je kao "sjajnu vijest" rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško oboljelih pacijenata od koronavirusa.

"Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata oboljelih od Kovid-19 koji su na kiseoniku ili vještačkoj ventilaciji", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je kazao da je to "sjajna vijest", prenose agencije.

"Čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprinijeli ovom naučnom prodoru koji spašava živote", rekao je Gebrejesus.

Istraživači su, kazao je on, početne zaključke o rezultatima podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i "radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana".

SZO će, kako se navodi, koordinisati meta-analizu da bi se povećalo opšte razumijevanje ove intervencije.

"Kliničke smjernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lijek treba koristiti za liječenje Kovid-19", saopštila je zdravstvena organizacija.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko dvije hiljade pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko četiri hiljada pacijenata koji nijesu primali taj lijek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Ljekari ističu i njegovu cijenu, budući da liječenje do deset dana ovim lijekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spasavanje života, a lijek je dostupan širom svijeta.