Bolton: Tramp tražio od Sija da mu pomogne da opet pobijedi

Boltonove optužbe su dio knjige čije štampanje američka vlada pokušava zaustaviti tužbom, tvrdeći da sadrži povjerljive podatke i da će naškoditi nacionalnoj bezbjednosti

4009 pregleda 0 komentar(a)
Bolton, Foto: AP Photo
Bolton, Foto: AP Photo

U nizu bombastičnih optužbi, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa, Džon Bolton, izjavio je da je Tramp tražio od kineskog predsjednika Sija Đinpinga da mu pomogne da ponovo pobijedi na izborima na sastanku iza zatvorenih vrata 2019. godine.

Bolton, kojega je Tramp smijenio u septembru prošle godine nakon 17 mjeseci u Bijeloj kući, takođe optužuje predsjednika da je želio zaustaviti istrage kako bi "učinio ličuu uslugu diktatorima koji mu se sviđaju", piše u odlomcima Boltonove knjige u Njujork tajmsu.

Bijela kuća zasad nije komentarisala te navode.

Optužbe su dio knjige čije štampanje američka vlada pokušava zaustaviti tužbom, tvrdeći da sadrži povjerljive podatke i da će naškoditi nacionalnoj bezbjednosti, prenosi Hina.

Odlomci iz knjige "The Room Where It Happened: A White House Memoir" (Soba u kojoj se sve desilo: Memoari iz Bijele kuće) objavljeni su u Vol strit džornalu, Njujork tajmsu i Vašington postu.

Cijela knjiga trebalo bi da bude objavljena 23. juna.

Boltonove optužbe daju dodatni materijal Trampovim kritičarima uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, uključujući bilješke sa zatvorenih sastanaka Trumpa i Sija.

"Trump je tada, što je nevjerovatno, okrenuo razgovor na temu predstojećih američkih predsjedničkih izbora i aludirajući na ekonomsku moć Kine molio Sija da mu pomodne da pobijedi", napisao je Bolton.

"Naglasio je da su za ishod izbora važni poljoprivrednici i to da Kina kupi što više soje i pšenice", dodao je.

Bolton takođe tvrdi da je Tramp rekao kako bi napad na Venecuelu bio "kul" i da je ta zemlja "ustvari dio SAD".

Američka vlada više je puta javno rekla da ne misli koristiti silu kako bi svrgnula venecuelskog predsjednika, socijalistu Nikolasa Madura.

Bonus video: