odbacio navode bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost

Tramp: Boltonova knjiga čista fikcija

Boltonova knjiga "Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće" treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti pojavili djelovi knjige

557 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Američki predsjednik, Donald Tramp, odbacio je danas navode iz knjige svog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Džona Boltona, koja izlazi naredne nedjelje, navodeći da je čista fikcija.

"Knjiga Džona Boltona... je kompilacija laži i izmišljenih priča, sve u cilju da budem prikazan u lošem svjetlu", napisao je na Tviteru američki predsjednik.

"Mnoge smiješne izjave koje mi pripisuje, nikada nisu postojale, čista fikcija. On samo pokušava da se osveti zato što sam ga otpustio, koliko je on bolestan!", dodao je on.

Predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma, Adam Šif, ocijenio je da su Boltonove optužbe "veoma ozbiljne".

Ako je tačno ono što tvrdi bivši savjetnik, onda je to "još jedan dokaz da je pritisak koji je Donald Trump izvršio na Ukrajinu i za koji je optužen, dio stalne tendencije zloupotrebljavanja položaja i preusmjeravanja ovlašćenja američke vlade radi lične i političe dobiti kod stranih vlada", dodao je u saopštenju Šif koji dolazi iz redova demokrata.

Bolton je u intervjuu ABC čiji su djelovi danas objavljeni, rekao da Tramp nije "podoban za funkciju" predsjednika.

"Mislim da on nije podoban za tu funkciju. Ne mislim da ima vještine za obavljanje tog posla", rekao je Bolton u intervjuu koji će biti u cjelini emitovan tokom vikenda.

"Zaista nisam mogao da identifikujem drugi vodeći princip osim šta je dobro za ponovni izbor Donalda Trumpa", dodao je Bolton koji je bio savjetnik za nacionalnu bezbjednost od aprila 2018. do septembra 2019. "On je bio toliko usredsređen na reizbor" da je sve drugo ostalo po strani, kaže on.

Džon Bolton (71) koji je pratio Trampa tokom istorijskog samita sa sjevernokorejskim liderom, rekao je da je američki predsjednik tada bio više fokusiran "na fotografisanje" sa Kim Džong Unom nego na posljedice tog sastanka u diplomatskom smislu.

"Džon Bolton je sebe diskreditovao", prokomentarisala je za Foks njuz portparolka Bijele kuće, Kejli Makenani. "Ovaj čovjek je pohvalio predsjednika Trampa kao snažnog u spoljnoj politici, da ne pravi iste greške kao prethodne administracije", dodala je ona.

Boltonova knjiga "Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće" treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti pojavili djelovi knjige. SAD su tužile Boltona nakon što je Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa povjerljivim informacijama o nacionalnoj bezbjednosti.

Objavljivanje knjige bi, kako se navodi u tužbi, nanijelo "nepopravljivu štetu" nacionalnoj bezbjednosti SAD.

Donald Tramp je u septembru 2019. otpustio Boltona poslije 17 mjeseci provedenih na mjestu savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Preporučujemo za Vas