predsjednik navodno rekao da bi invazija na venecuelu bila "kul"

Bolton: Tramp je nedostojan svoje funkcije

Prema jednom od izvoda iz Boltonove knjige, na sastanku ljeta prošle godine u Nju Džersiju, Tramp je iznio neke od svojih najuznemirjućih primjedbi, rekavši da novinari treba da budu u zatvoru kako bi otkrili svoje izvore i da "ih treba pogubiti"

3337 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Bivši savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton rekao je da je Donald Tramp nedostojan svoje funkcije, pošto su se u javnosti pojavili izvodi iz knjige nekada najvišeg saradnika predsjednika SAD. Svoju tvrdnju Bolton u knjizi ilustruje nizom protivrječnih i uznemirijućih iskaza koje pripisuje Trampu.

Džon Bolton je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz (ABC News) rekao da misli da je Tramp nedostojan funkcije koju obavlja. Mislim da nije kompetentan da obavlja svoj posao, dodao je Bolton.

Dugogodišnji jastreb spoljne politike SAD, koji je napustio Bijelu kuću u septembru 2019. optužio je Donalda Trampa za nedjela kako bi došao do drugog mandata, uključujući i pomoć koju je zatražio od kineskog predsjednika Si Đinpinga, prenosi RTS.

Tramp je, prema izvodima iz Boltonovih memoara koji su prenijeli vodeći američki listovi, takođe pokazao spremnost da naredi "obustavljanje istraga protiv diktatora koji su mu dragi".

Aktuelni američki predsjednik koji očekuje da će osvojiti drugi mandat na izborima 3. novembra, uzvratio je na optužbe nazvajući svog nekadašnjeg savetnika "lažovom" i "glupanom".

Ministarstvo pravde SAD tužilo je Boltona kako bi spriječilo objavljivanje knjige, pravdajući taj čin rizikom po nacionalnu bezbjednost. Izdavač "Sajmon i Šuster" odbacio optužbe i istakao da su hiljade kopija već isporučene.

"Kul" invazija na Venecuelu

U izvodima Boltonovih memoara koje su objavili Vol strit džornal, Vašington post i Njujork tajms, bivši savjetnik citirao je više razgovora sa Trampom, gdje tvrdi da je predsjednik SAD "pokazao suštinski neprihvatljivo ponašanje koje je narušilo legitimitet funkcije".

Tramp je, kako tvrdi Bolton, u junu 2019. rekao svom kineskom kolegi Si Đinpingu da nastavi da gradi logore za uglavnom muslimansku, ujgursku manjinu i druge muslimanske grupe uprkos javnih kritika njegove administracije zbog tog poteza Pekinga.

Bolton je takođe napisao da je Tramp rekao da će invazija na Venecuelu biti "kul" čak i pošto je američka vlada rekla da ne favorizuje upotrebu sile za svrgavanje socijalističkog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Prema jednom od izvoda iz Boltonove knjige, na sastanku ljeta prošle godine u Nju Džersiju, Tramp je iznio neke od svojih najuznemirjućih primjedbi, rekavši da novinari treba da budu u zatvoru kako bi otkrili svoje izvore i da "ih treba pogubiti".

Preporučujemo za Vas