OPTIMISTIČNA PROGNOZA

SZO se nada da će prije 2021. biti stotine miliona doza vakcine protiv koronavirusa

Prema njenim riječima, prioritet u vakcinisanju bi trebalo da imaju oni koji su na prvoj liniji - ljekari i policajci

3458 pregleda 0 komentar(a)
Svjetska zdravstvena organizacija, Foto: Beta/AP
Svjetska zdravstvena organizacija, Foto: Beta/AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je danas nadu da će nekoliko stotina miliona doza vakcine protiv koronavirusa biti proizvedeno do kraja godine, a čak i dvije milijarde tokom 2021. godine.

Kako se ubrzava trka za vakcinama, naučna direktorka SZO Sumija Svaminatan (Soumya Swaminathan) izjavila je da je na proučavanju više od 200 kandidata za vakcine širom svijeta i da je u toku desetak kliničkih ispitivanja.

"Ako budemo imali sreće, imaćemo prije kraja godine jednog ili dva kandidata", rekla je ona na onlajn konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, prioritet u vakcinisanju bi trebalo da imaju oni koji su na prvoj liniji - ljekari i policajci, potom osjetljive osobe kao što su starija lica, i na kraju osobe koje su najviše izložene zarazi u okolini, staračkim domovima ili četvrtima gradova gdje se infekcija lako širi.

"Polazimo od pretpostavke da bismo mogli da imamo nekoliko stotina miliona doza vakcina do kraja ove godine, a to je optimitična prognoza", rekla je zvaničnica SZO i dodala da se nada da će 2021. godine biti dvije miljardi doza, kao i dvije do tri efikasne vakcine.

Čelnici farmaceutske industrije su krajem maja nagovijestili da bi vakcina mogla da bude spremna do kraja godine, ali su istakli da je izazov ogroman pošto bi po osobi bilo potrebno dvije doze vakcine, odnosno oko 15 milijardi doza prema nekim procjenama.