Karipske države o britanskim izvinjenima zbog ropstva: Nije dovoljno reći "oprosti"

Karipska zajednica - CARICOM, koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebalo da vrate dio svog bogatstva Karibima finansiranjem razvoja karipskih zemalja

320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanske finansijske ustanove koje su stekle korist zbog robovlasništva, poput londonskog Lojda (Lloyd's), ne bi trebalo da se samo izvine za svoju ulogu u atlantskoj trgovini robljem, već da se na pravi način iskupe za svoje grijehe ulažući u Karibe, poručile su karipske zemlje.

Čuveno britansko osiguravajuće društvo Lojd izvinilo se zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. vijeku. Obavezali su se na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti crnim i manjinskim etničkim skupinama, piše Hina.

"Ne tražimo ništa kao prosjaci"

Međutim, Karipska zajednica (CARICOM), koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebalo da vrate dio svog bogatstva Karibima finansiranjem razvoja karipskih zemalja.

"Nije dovoljno reći 'sori'", kazao je Hilari Bekls, čelnik komisije za reparacije CARICOM-a koju su uspostavile karipske zemlje kako bi zatražile reparacije od bivših kolonijalnih gospodara poput Velike Britanije, Francuske i Portugalije.

"Ne tražimo ništa kao prosjaci, poput davanja novca ljudima na uglu ulice", poručio je Bekls iz Jamajke za Reuters.

"Pitanje novca je sekundarno, ali u ovom slučaju moralno ispunjenje nečije dužnosti zahtijeva, u tržišnoj privredi, da doprinosite razvoju", dodao je.

Bekls, koji je barbadoški istoričar, rekao je da su nasljednici brojnih britanskih i evropskih banaka, kao i drugih institucija u londonskom Sitiju, "pili s česme karipskog ropstva".

Na Karibe su kolonijalne vlasti dovodile velik broj afričkih robova koji su u teškim uslovima radili ponajviše na plantažama šećerne trske i duvana.

Bonus video: