Glavobolja za domaćine ZOI: Kako da se ne sretnu sestra Kim Džong Una i Majk Pens

Kimova sestra radi u odsjeku za propagandu sjevernokorejskog režima i nalazi se na američkoj crnoj listi sankcija
100 pregleda 1 komentar(a)
Kim Jo Džong, Foto: Reuters
Kim Jo Džong, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2018. 09:25h

Organizacija VIP sjedišta na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji za petak prozvana je „glavoboljom oko protokola“ za domaćine pošto američki potpredsjednik Majk Pens i sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, nemaju namjeru da se sretnu, ali su, po rasporedu sjedjenja, udaljeni jedno od drugog samo nekoliko metara.

Domaćini u Južnoj Koreji zagovaraju ideju da ovogodišnje zimske igre u njihovoj zemlji budu poznate kao „mirovne Olimpijske igre“, međutim, umjesto toga, ceremonija otvaranja mogla bi da se pretvori u neprijatnu ledenu aferu, piše Gardijan.

Kako se navodi, visoki zvaničnici SAD i Sjeverne Koreje navode da ne namjeravaju da se međusobno sastaju tokom trajanja igara, iako će sjedišta Pensa i Kimove sestre biti samo nekoliko metara jedno od drugog.

Kimova sestra Kim Jo Džong nalazi se na američkoj crnoj listi sankcija, a ona radi u odsjeku za propagandu sjevernokorejskog režima i ima izuzetno istaknutu ulogu u vladajućoj Radničkoj partiji Sjeverne Koreje.

Spekulisalo se, piše Gardijan da bi ona mogla da nosi poruku svog brata za Južnu Koreju pošto je ona prvi član njegove uže porodice koja je prešla granicu između dvije države koje su tehnički još uvijek u ratu.

Pens, koji predvodi američku delegaciju u Pjongčangu rekao je da će se založiti za to da Kim ne „ukrade poruku i sliku“ Olimpijskih igara.

„Bićemo tamo da navijamo za naše sportiste, ali takođe ćemo tamo biti da zajedno stojimo uz naše saveznike i podsjetimo svijet da je Sjeverna Koreja najtiranskiji surovi sistem koji postoji na planeti“, rekao je Pens u srijedu.

Pens će takođe u Južnoj Koreji biti u pratnji oca studenta Otoa Vambijera koji je prošle godine preminuo samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja odlučila da ga oslobodi iz zatočeništva i pošalje nazad u Ameriku.

Obje delegacije su bile jasne da ne traže priliku za sastajanje jedna sa drugom iako bi do takvog susreta moglo da dođe, možda na prijemu pred ceremoniju otvaranja, navodi Gardijan.

„Nemamo nikakvu namjeru da se sastajemo sa američkim vlastima tokom naše posjete Južnoj Koreji“, rekao je, prema pisanjima državnih medija, jedan zvaničnik iz sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video: