Kina objavila da je njena cijela teritorija oko koje se spori s Indijom

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lidjijan naveo je da je "Dolina reke Galvan locirana na kineskoj strani Linije stvarne kontrole, u zapadnom sektoru kinesko-indijske granice"

2983 pregleda 1 komentar(a)
Teritorija oko koje se spore, Foto: Beta/AP
Teritorija oko koje se spore, Foto: Beta/AP

Peking je saopštio da pogranična oblast Dolina rijeke Galvan na Himalajima, gdje su se kineski vojnici ove nedjelje sukobili s indijskim, u potpunosti pripada Kini.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan naveo je da je "Dolina reke Galvan locirana na kineskoj strani Linije stvarne kontrole, u zapadnom sektoru kinesko-indijske granice".

Kina je tako obnovila pretenzije na spornu oblast, dok dvije sile nastavljaju da koriste vojne i diplomatske kanale u pokušaju da smanje tenzije.

Indija je navela da je u ponedeljak u sukobu u Dolini rijeke Galvan, u regionu Ladak, poginulo 20 njenih vojnika, dok Peking nije objavio da li je bilo žrtava i na kineskoj strani.

Taj sukob predstavlja konfrontaciju s najviše smrtnih ishoda na granici dvije zemlje na Himalajima od 1975. godine.

Indija krivi Kinu da je podstakla sukob razvijanjem infrastrukture u spornoj oblasti.

S druge strane, Peking navodi da je Indija isključivo odgovorna za tenzije i tvrdi da su njene snage od početka maja prelazile Liniju stvarne kontrole koja razdvaja hiljade vojnika dvije strane u pograničnoj oblasti.

Bonus video: