"haktivistička” zajednica nema lice i nema vođstvo

Smrt Džordža Flojda i povratak Anonimusa

Ova hakerska zajednica nekada se redovno pojavljivala u vijestima, napadajući one koje je u svojim sajber-napadima optuživala za nepravdu

4172 pregleda 0 komentar(a)
Anonimus, Foto: Getty Images
Anonimus, Foto: Getty Images

Dok Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se izbore sa masovnim građanskim nemirima u desetinama gradova, „haktivistička” grupa Anonimus vratila se iz sjenke.

Ova hakerska zajednica nekada se redovno pojavljivala u vijestima, napadajući one koje je u svojim sajber-napadima optuživala za nepravdu. Nakon više godine relativne tišine, čini se da su se vratili u jeku izbijanja nasilnih protesta u Mineapolisu zbog smrti Džordža Flojda, obećavši da će svijetu objelodaniti „mnoge zločine” gradske policije. Međutim, nije lako utvrditi šta su stvarno djela ove misteriozne grupe, ukoliko ih uopšte ima.

Ko su Anonimus?

Ova „haktivistička” zajednica nema lice i nema vođstvo. Njen slogan je prosto „Mi smo legija”, što se odnosi na njen navodno veliki broj pripadnika. Bez ikakve centralizovane komandne strukture, svako može da tvrdi da je dio grupe. To takođe znači da članovi mogu da imaju potpuno različite prioritete i da ne postoji jedna jedina agenda. Ali generalno gledano, oni su aktivisti koji na zub uzimaju one za koje tvrde da su zloupotrijebili moć. Rade to na veoma javne načine, kao što su preuzimanje kontrole nad sajtovima i njihovo obaranje.

Njihov simbol je maska Gaja Foksa, koju je proslavio grafički roman Alana Mura “V kao vendeta”, u kom revolucionarni anarhista navlači ovu masku da bi srušio korumpiranu fašističku vlast.

Kakve su akcije do sada organizovali? Razni su oblici sajber-napada pripisani Anonimusima u vezi sa protestima zbog smrti Džordža Flojda.

Prvo, internet stranice policijske službe Mineapolisa privremeno je bila srušena tokom vikenda poslije sumnje da je sproveden napad DDoS (Distributed Denial of Service). To je nesofisticirani ali efikasan oblik sajber-napada koji zaguši server podacima sve dok ovaj ne može to više da istrpi i prestaje da radi - na isti način na koji šoping sajtovi mogu da padnu kad previše ljudi pohrli da kupi neki proizvod za kojim je ogromna potražnja.

Baza podataka sa mejl adresama i lozinkama koja je hakovana iz sistema policijske službe takođe je u opticaju i vezuje se za Anonimuse. Međutim, ne postoje dokazi da su policijski serveri uopšte bili hakovani. Stranica manje važne agencije Ujedinjenih nacija pretvorena je u posvetu Flojdu, zamijenivši njen sadržaj porukom „Počivaj u moći, Džordže Flojde”, zajedno sa logoom Anonimusa.

Na Tviteru, nepotvrđeni postovi takođe su postali viralni, a na njima se vide policijski radiji kako puštaju muziku i onemogućuju komunikaciju.

Međutim, eksperti sugerišu da je malo vjerovatno da se radi o hakerskoj akciji i da je to vjerovatno posljedica toga što demonstranti koriste ukradenu hardversku opremu na licu mjesta - ukoliko su snimci uopšte autentični. Aktivisti Anonimusa takođe ponovo izriču stare optužbe protiv predsjednika Trampa, izvučene iz dokumenata jedne građanske parnice od koje je tužitelj dobrovoljno odustao prije nego što je završila na sudu.

Da li ovo stvarni povratak?

Smrt Džordža Flojda dovela je do onoga što njujorški dopisnik BBC-a Nik Brajant naziva najmasovnijim rasnim nemirima i građanskim neredima još od atentata na Martina Lutera Kinga 1968. godine.

U tim okolnostima, Fejsbuk stranica koja tvrdi da je povezana sa Anonimusima objavila je video o Flojdovoj smrti iznijevši navode o nizu drugih zločina koje je počinila policija Mineapolisa i zaprijetivši djelovanjem povodom toga. Na istoj Fejsbuk stranici, prethodnih nedjelja postavljani su slični snimci o NLO-ima i „planu Kine da zavlada svijetom” koji - poput ovog snimka sa Džordžom Flojdom - uključuje elektronski zamaskiran glas koji priča o prethodno objavljenim novinskim vijestima. Ali sajt je zadobio mnogo veću pažnju javnosti nakon što je oborena internet stranica policijske službe Mineapolisa.

Da li su Anonimusi poznati po ovakvim stvarima?

Prva velika operacija Anonimusa koja je završila u glavnim vijestima bila je akcija protiv Sajentološke crkve iz 2008. godine, u kojoj su koristili DDoS napad kako bi srušili neke od sajtova ove organizacije, zajedno sa upućivanjem lažnih poziva i slanjem praznih faksova čiji je cilj bio da ometu njihovu komunikaciju.

Narednih godina, tokom života sa posljedicama globalne finansijske krize, grupa je djelovala kao podrška mnogobrojnih pokreta iz Arapskog proljeća, napadala Soni Entertejnment zbog njegovih pokušaja da osujeti hakovanje konzole Plejstejšn 3 i podržavao proteste “Okupiraj Vol Strit”, između ostalog. Nastavljali su da pružaju podršku sličnim borbama i organizovali proteste protiv establišmenta širom svijeta, ali njihovo prisustvo u glavnotokovskim medijima posljednjih godina je opadalo.

Revolucionarni imidž i spremnost da se suprotstave moćnim entitetima, međutim, djeluju kao da pogađaju pravo u žicu tokom aktuelne krize u SAD.