"PRAVA NISU DATA OD ČOVJEKA, VEĆ DOLAZE OD NAŠEG TVORCA"

Tramp: Vjera je centralna za američki život i slobodu, vidim moć Božje ljubavi u Amerikancima

"Mi svi možemo da budemo heroji za sve", rekao je Tramp.
70 pregleda 24 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 06:42h

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu da je vjera "centralna za američki život i slobodu".

U 15-ominutnom obraćanju na godišnjem skupu zvaničnika drugih država, političara iz SAD, diplomata, vjerskih vođa, Tramp je ukazao da su osnivači Amerike govorili o "našem tvorcu" u Deklaraciji o nezavisnosti, da na američkom novcu piše "U Boga vjerujemo".

On je rekao da prava koja svi Amerikanci uživaju "nisu data od čovjeka" već da "naša prava dolaze od našeg tvorca".

"Šta god da se desi nikakva zemaljska snaga ne može da oduzme ta prava", rekao je Tramp na 66. Nacionalnom molitvenom doručku u hotelu Vašington Hilton, tradicionalnom okupljanju na kome zvanice razmjenjuju prijateljske poruke kroz molitvu.

On je takođe govorio o tome da vidi "moć Božje ljubavi" u Amerikancima, posebno tokom odgovora na nedavne uragane i masovne oružane napade. 

"Mi svi možemo da budemo heroji za sve", rekao je Tramp. 

Među onima koji su sjedjeli zajedno sa Trampom bili su republikanski kongresmen Stiv Skalis koji je teško ranjen prošlog ljeta kada je naoružani napadač pucao na republikanske članove Kongresa i demokratski kongresmen i predsednikom Kongresnog crnog kokusa Sedrik Ričmond. 

Prva dama Ruande Džanet Kegame izgovorila je uvodnu molitvu.

Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara više od šest decenija po kojoj se svake godine, prvog četvrtka u februaru, u zajedničkoj molitvi okupljaju predsjednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, kao i ugledni gosti iz stotinak zemlja svijeta.

Kako navodi agencija AP Tramp ima jaku podršku evangelista koji su doprinijeli da on dođe do Bijele kuće.

Tramp se prije doručka sastao sa predsjednikom Gvatemale Džimijem Moralesom kome je zahvalio na podršci njegovoj odluci da premesti ambasadu Izraela u Jerusalim, saopštila je Bijela kuća. 

Gvatemala je jedna od devet zemalja koje su podržale SAD u glasanju u UN u kome je osuđena ta američka odluka.