Avganistanski talibani oteli oko 60 civila

Kako navodi Rojters, civili su uzeti za taoce pošto je jedna žena pobjegla iz sela u susjednoj provinciji, a koje je pod kontrolom talibana

2505 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Avganistana (Ilustracija), Foto: Ahmad Nazar/AP
Detalj iz Avganistana (Ilustracija), Foto: Ahmad Nazar/AP

Avganistanski talibani su tokom proteklih sedam dana oteli oko 60 civila u centralnoj avganistanskoj provinciji Dajkundi, saopštili su danas zvaničnici.

Kako navodi Rojters, civili su uzeti za taoce pošto je jedna žena pobjegla iz sela u susjednoj provinciji, a koje je pod kontrolom talibana.

Od tada je na slobodu pušteno dvadesetak otetih, među kojima su žene i djeca, a jedan portparol talibana negirao je da iza otmice stoji taj islamistički pokret.

Uprkos sporazumu o povlačenju trupa, koji je u februaru potpisan između talibana i Sjedinjenih Američkih Država, nasilje u Avganistanu je u porastu, a otmica otežava napore usmjerene ka pokretanju mirovnih pregovora između talibana i vlade u Kabulu.

Jedan zvaničnik avganistanske vlade izjavio je da su za proteklih sedam dana talibani ubili više od 40 civila širom zemlje, a misija Ujedinjenih nacija danas je izrazila zabrinutost zbog 15 napada na medicinske radnike i objekte za pružanje zdravstvene zaštite, pripisujući talibanima odgovornost za većinu tih incidenata.

Negirajući sve optužbe, talibani su za civilne žrtve proteklih dana okrivili avganistanske vlasti.

Bonus video: