SZO: Rekordni nivoi novozaraženih posljedica razbuktavanja epidemije u velikim državama

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da se "brojevi povećavaju, jer se epidemija razvija u više gusto naseljenih zemalja u isto vrijeme"

13705 pregleda 4 komentar(a)
Čelnici SZO, Foto: Salvatore Di Nolfi/AP
Čelnici SZO, Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da su rekordni nivoi novozaraženih koronavirusom u jednom danu posljedica istovremenog razbuktavanja epidemije u više velikih država.

SZO je navela da to odražava promjenu u globalnoj aktivnosti novog koronavirusa.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da se "brojevi povećavaju, jer se epidemija razvija u više gusto naseljenih zemalja u isto vrijeme".

Neke zemlje, kao što su Indija i SAD, rast broja novozaraženih pripisale su povećanom testiranju, ali je Rajan odbacio to objašnjenje.

"Ne vjerujemo da je taj fenomen povezan s testiranjem", naveo je Rajan. On je dodao da su brojne zemlje zabilježile povećanje broja pacijenata smještenih u bolnice i smrtnih slučajeva i da to ne može biti objašnjeno povećanim testiranjem.

Rajan je kazao i da se epidemija "definitivno ubrzava" u brojnim zemljama, uključujući SAD i države u južnoj Aziji, na Bliskom istoku i u Africi.

Bonus video: